Foto: Johnny Olsson och Kjell-Erik Moseid

Forskning: Björn väljer områden där det finns ren

Risken att renkalvar dödas av björn eller andra stora rovdjur har ansetts vara en viktig drivkraft när renar väljer betesområde.
Men det stämmer inte – i alla fall om man ska gå på vad den senaste forskningen i ämnet kommit fram till.

Forskning har genomfört i ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, Högskolan Dalarna och norska forskare. I arbetet studerades hur renar inom den samiska renskötseln påverkas av närvaro av björnar.

Forskarna undersökte hur vajor valde betesområde i relation till björn. Kalvningsperioden, när björnarna tar som mest kalvar, jämfördes med perioden efter kalvning. Renarnas och björnarnas positioner bestämdes med GPS-halsband.

 

Björnarna sökte upp renarna

Resultaten visade att vajorna inte anpassade sitt val av betesområde i relation till var björnarna befann sig i någon högre grad.

Björnarna, däremot, valde område i relation till renarna.

”Jämfört med vilda populationer av skogsren är tätheten generellt högre i områden med tamrenar, och strategin att sprida ut sig för att undgå predation fungerar därför troligtvis dåligt”, skriver Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Renskötseln är tidvis hårt drabbad av rovdjur. Forskning visar till exempel att björn kan döda upp till hälften av renkalvarna i vissa skogsområden.

 

Läs hela publikationen här (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev