Fågelinfluensan H5N8 har fått global spridning genom flyttfåglars flygrutter och häckningsplatser. Illustration: Siamak Zohari/SVA

Fågelinfluensan H5N8 har fått global spridning genom flyttfåglars flygrutter och häckningsplatser. Illustration: Siamak Zohari/SVA

Flyttfåglar sprider influensavirus

Ny forskning, som i dag publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science, visar att långdistansflygande flyttfåglar kan bidra till spridning av fågelinfluensavirus.

Den typen av virus som har ingått i studien är H5N8, ett dödligt virus för fåglar och därmed ett stort hot mot fjäderfänäringen globalt. Forskarna bakom den nya rapporten representerar 33 institutioner i 16 länder. En av dem är Siamak Zohari vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Utgångspunkten för forskarna var den serie utbrott av fågelinfluensa av typen H5N8, som startade 2013 och drabbade både fjäderfä i livsmedelsproduktionen och vilda fåglar i Sydkorea. Viruset spreds sedan till Japan, Nordamerika och Europa och orsakade nya utbrott från hösten 2014 till våren 2015.
Bara i USA slaktades över 40 miljoner fjäderfä på grund av fågelinfluensautbrott under den här tiden.

 

Flyttmönster

Forskarna analyserade flyttmönster hos vilda fåglar som visat sig vara infekterade av H5N8. Dessa uppgifter kombinerades med epidemiologiska data, bland annat olika riskfaktorer för smittspridning under utbrotten, samt jämförelse av virusets arvsanlag från infekterade fåglar i de drabbade länderna.
Resultaten visar att H5N8 troligen har introducerats av långdistansflygande flyttfåglar från Asien till Europa och Nordamerika, via deras gemensamma häckningsområden i norra Ryssland och Arktiska tundran.

 

Kan få fäste

Även i länder som Ryssland och Sydkorea har man påträffat dessa virustyper bland vilda fåglar, utan att de kopplats till aktuella utbrott hos fjäderfä.
– Vår studie visar att även mer sjukdomsframkallande virus av typen H5N8 kan få fäste bland vilda fåglar och spridas från område till område via häckningsplatser. Hösten 2015, alltså långt efter det stora utbrottet i USA, kunde man fortfarande hitta detta virus bland vilda fåglar, säger forskaren Siamak Zohari, SVA.
– Tidigare visste man att mindre sjukdomsframkallande fågelinfluensavirus finns naturligt hos vilda sjöfåglar. Men att detta även gäller för de allvarligare formerna är en nyhet, avslutar han.

Tidig varning

Forskarna anser att en större övervakning av de vilda fåglarnas häckningsplatser skulle göra det möjligt att kunna få fram tidiga varningar om hot av spridning av allvarligare former av fågelinfluensa. Både om den typ av fågelinfluensa som är stort hot mot fåglar och fjäderfänäringen, men även de varianter som också kan drabba människor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev