Strandskyddet behöver vara mer flexibelt för att gynna bostadsbyggandet på landsbygden, särskilt i glesbygdskommuner, anser majoriteten i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Foto: Jan Henricson

Flexiblare strandskydd föreslås

Majoriteten i riksdagens miljö- och jordbruksutskott vill ha ett flexiblare strandskydd för att landsbygdskommuner ska kunna skapa fler attraktiva boenden.

Utskottets majoritet, bestående av Allianspartierna samt Sverigedemokraterna, anser att reglerna för strandskydd hindrar kommunerna från att skapa attraktiva miljöer för boende.

Idag får man inte bygga hus närmare en strand än 100 meter. I vissa fall är gränsen satt till 300 meter.

Den förra borgerliga regeringen gjorde om reglerna för att mildra effekterna av strandskyddet men det önskade resultatet uteblev, och nu vill man förenkla ytterligare.

Enligt Altinget.se är tanken att kommuner med många sjöar ska kunna vara generösare med bygglov.

– Ta till exempel Arvidsjaur som har många sjöar men som har samma regelverk som gäller i Stockholms skärgård. Vi hoppas att det här kan hjälpa glesbygdskommuner, säger Kristina Yngve (C), ordförande i utskottet, till Altinget.se.

I tillkännagivandet till regeringen skriver majoriteten att strandskyddet ska vara strikt även fortsättningsvis i områden med ett högt exploateringstryck.

Även om tillkännagivande vanligtvis inte prioriteras av regeringen hoppas Kristina Yngve att det ska vara annorlunda vad gäller strandskyddsfrågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev