EU-kommissionär blundade för stor vapenundersökning

Med stöd i en opinionsundersökning argumenterade EU-kommissionär Cecilia Malmström i går för gränsöverskridande vapenlagar. Men hon nämnde inte resultatet av den större undersökning som EU-kommissionen genomförde tidigare i år, där en absolut majoritet motsätter sig att EU ökar sitt inflytande över medlemsländernas vapenlagstiftning.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Cecilia Malmström att de flesta EU-medborgarna håller med kommissionen om att vapenlagstiftningen måste skärpas. 57 procent av svenskarna och 58 procent av européerna vill ha en gemensam minimistandard i vapenlagstiftningen, hävdar Malmström.
Med hänvisning till en undersökning, en Eurobarometer som genomfördes i september, angav hon vidare att 53 procent av EU-medborgarna och 45 procent av svenskarna vill ha striktare regler för vem som ska få äga, köpa och sälja skjutvapen.
26.500 personer har telefonintervjuats i undersökningen.

Ett entydigt nej
Hade Cecilia Malmström istället valt att luta sig mot den webbaserade enkät som kommissionen genomförde tidigare i år, mellan den 25 mars och 17 juni, hade hon inte kunnat använda medborgarnas åsikter som argument för sina förslag.
I den undersökningen svarade cirka 85.000 européer (ett rekordstort antal när det gäller den här typen av EU-konsultationer) och ett antal organisationer på frågor om EU ska blanda sig i vapenlagstiftningen. Åsikten att vapenlagstiftningen inte är en EU-fråga dominerade stort.
Under rubriken ”Legal production, possession and sale” ställdes flera frågor om EU:s inflytande över ländernas vapenlagstiftning.
På dessa svarar 75–95 procent inte alls, det vill säga att EU ska hålla fingrarna borta. Mellan två och sju procent svarar att de till stor del tycker att EU:s inflytande ska stärkas på området.
Till exempel svarar 85 procent ”inte alls” när kommissionen frågar om EU ska fastställa gemensamma regler för vapenförvaring. Drygt 80 procent svarar ”inte alls” på frågan om i vilken utsträckning EU ska fastställa hårdare regler för vilken som ska få vapenlicens.
Och i de fria kommentatorsfälten var européerna eniga: det är endast genom att bekämpa de illegala vapnen som EU kan nå framgång, inte genom att göra livet svårare för de legala vapenägarna.

Länk i pressmeddelande
Svensk Jakt har sökt Cecilia Malmström med ett antal frågor om varför hon i debattartikeln endast hänvisade till den undersökning som passade hennes egna argument bäst. Hennes pressekreterare Joakim Larsson meddelar att hon inte är tillgänglig för en intervju.
Han säger emellertid att det i pressmeddelandet som gick ut på måndagen fanns en länk till webbundersökningen, och att resultatet av den är en av de saker som ligger till grund för kommissionens meddelande.
– Precis som Cecilia Malmström skrev i debattartikeln handlar det inte om att försvåra tillvaron för jägare över huvud taget. Större delen av meddelandet gäller den illegala vapenhandeln.
– Vad gäller legala vapen ska vi diskutera om vi kan få liknande regler över hela EU. Översynen ska ske i samråd med vapenägare och tillverkare. Till exempel gäller det förvaring i vapenskåp som vi redan har i Sverige, men som det inte är krav på i Frankrike och Italien. Jag har svårt att se hur det skulle påverka svenska jägare negativt om italienska vapenägare i framtiden skulle få förvara sina vapen i vapenskåp, säger Joakim Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev