Det verkar bli ett dåligt ripår i Norrbotten men bra i den södra fjällkedjan. Foto: Kjell-Erik Moseid

”Ett av de sämsta ripåren på 30 år”

I Norrbotten ser det ut att bli ett riktigt dåligt ripår. Få kullar och små kycklingar.
– Tre kullar på tolv mil är ett mycket dåligt resultat, säger Rolf Sandström, Arvidsjaur.
Men i landets sydligaste fjällkedja ser det betydligt ljusare ut.

Att det blir ett dåligt ripår i Norrbotten är nog de flesta jägare i norr inställda på. Redan i fjol fanns indikationer på att ripstammen, efter en topp 2014, var på väg ner. Den gångna helgen inventerades fjällområden i Arjeplog och Jokkmokks kommuner.
– Det ser inte bra ut i Jokkmokks fjällvärld. Det handlar om en nedgång med mellan 30 till 40 procent. Föryngringen har varit dålig, säger Roger Kempainen, Luleå.
Rolf Sandström i Arvidsjaur har varit med och inventerat ripa i Arjeplogs fjällvärld sedan 1984.

 

Små kycklingar

– Ripstammen är helt klart på väg ner. Kycklingarna är mycket små och de lär inte hinna växa till sig särskilt mycket till jaktstarten. Det är i år etiskt tveksamt att börja jaga redan den 25 augusti. Själv kommer jag vänta till mitten av september, säger Rolf Sandström.
Han berättar att våren har varit ovanligt kall och utdragen med mycket snö kvar i fjällen en bra bit in på sommaren.
Det kan ha varit en bidragande orsak till en sen äggkläckning.

Under årets ripinventering i Arjeplogsfjällen kunde Rolf Sandström, Arvidsjaur, konstatera att det blir ett dåligt ripår. Foto: Mikael Kangosjärvi

Inventeringen genomfördes 5 till 6 augusti i Arjeplog och Jokkmokk.
– Vi såg långt färre ripor än vi brukar. Kullarna är små med tre till fyra kycklingar i varje kull och på de tolv mil som inventerades observerades tre kullar och det är ett mycket dåligt resultat, säger Rolf Sandström.
Han tycker sig se att ripstammen, även vid bra år, inte är lika stor som förr.

Fler predatorer

– Jag tror inte höstjakten påverkar. Vi har dock fått mer rödräv i fjällen. Mården har också ökat och predatorjakten är inte särskilt omfattande. Numera rör det sig även folk i fjällvärlden året runt. Sedan är frågan hur vinterjakten på ripa påverkar beståndet. Tyvärr ser det ut som att det sakta men säkert går utför med ripstammen. De toppår vi har nu för tiden är inte lika bra som de som var för 20 till 30 år sedan. Nu har vi kanske hälften så många ripor ett bra föryngringsår, säger Rolf Sandström som menar att 2017 nog kommer bli ett av de sämsta ripåren på drygt 30 års tid.

Ripinventering i Arjeplogs fjällvärld. Foto: Mikael Kangosjärvi

Ripinveteringen i Kirunafjällen kommer ske kommande helg och även helgen därefter. I fjol noterades en nedgång i antalet ripor i Kirunafjällen men lokalt i vissa fjälldalar var det relativt gott om ripa, uppger Ingemar Stöckel, Jukkasjärvi.

 

Ljusare i söder

I södra delarna av fjällvärlden ser det dock ljusare ut. Mellan den 29 juli och 3 augusti genomfördes den årliga ripinventeringen i Lövhögsområdet med sex hundekipage. Inventeringsområdet är beläget i gränsområdet mellan Särna i Dalarna och Lillhärdal i Härjedalen.
– Resultatet visar att årets föryngring hos dalriporna i området lyckats betydligt bättre än förra året. Bland de observerade riporna var 68 procent kycklingar. Omräknat till antalet kycklingar per två vuxna, vilket är vårt mest använda index på föryngringen, blir det 4,3, rapporterar Rolf Brittas som leder inventeringen i området.

Rolf Brittas Foto: Lars-Henrik Andersson

Han fortsätter:
– Vi har inventerat vid samma tid i Lövhögen sen 2004 och under den fjortonåriga perioden har det i genomsnitt varit 3,0 ungfåglar per par. Vid toppföryngringen 2014 var detta index 5,5. Ett dåligt föryngringsår – som 2012 – hade riporna i Lövhögen knappt en kyckling per par i genomsnitt. I år var det ovanligt stor storleksskillnad hos kycklingarna.

 

Bra med smågnagare

Rolf Brittas uppger att den främsta förklaringen till den goda föryngringen är att predationstrycket varit förhållandevis lågt till följd av en relativt god tillgång på den alternativa rovdjursfödan smågnagare.
Han har kunnat konstatera att sorktillgången är större än förra året men betydligt lägre än det mycket goda föryngringsåret 2014.
– Under innevarande år har snösmältningen varit ganska sen längs hela fjällkedjan, vilket kan ha bidragit till en relativt utdragen kläckningsperiod.
Enligt Rolf Brittas kommer årets bedömning av riptätheten om någon vecka när ripforskaren Maria Hörnell Willebrand gjort statistiska analyser av materialet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev