En så kallad sekretessbrytande bestämmelse ska kunna snabba på polisens hantering av licensansökningar. Foto: Martin Källberg

Enklare för polisen att kontrollera jägare

UPPDATERAD TEXT. Regeringen beslutade i dag att ge polisen möjlighet att få uppgifter ur jägarexamensregistret utan att hindras av sekretesslagstiftningen. Motiveringen är att man på det sättet snabbar på handläggningstiderna vid licensansökningar.

Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är beslutet positivt för både jägare som söker vapenlicens och för Polismyndigheten som snabbare kan kontrollera uppgifter som lämnas av den sökande.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att hanteringen av licensansökningar är ineffektivt, då polisens handläggare i varje enskilt fall måste ringa till Naturvårdsverkets jaktkortsregister för att få ut uppgifter om jägarexamen. Informationen lämnas först ut efter att en skadebedömning gjorts.

 

Bryter sekretess

Regeringens beslut innebär att en så kallad sekretessbrytande bestämmelse införs i jaktförordningen.

”Sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen ska därmed inte hindra att uppgift om avlagd jägarexamen som finns hos Naturvårdsverket lämnas till Polismyndigheten i ärenden om tillstånd att inneha vapen”, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

 

Ny tjänst

Sven-Erik Buchts pressekreterare Maria Soläng säger till Svensk Jakt att beslutet inte innebär att Polismyndigheten får fri tillgång till jägarexamensregistret. Istället införs en fråga-svar-tjänst där polisen kan fråga efter uppgifter på enskilda personer.

Beslutet ska heller inte ha något att göra med jaktkortregistret.

De nya sekretessreglerna börjar gälla 1 januari nästa år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev