Foto: Kjell-Erik Moseid

Dramatisk minskning av utländska ripjägare

Andelen utländska ripjägare kommer att minska dramatiskt inom de lottningsområden som tillämpas i fyra samebyar inom Jämtlands län i höst.

Regeringen ändrade tidigare i år reglerna för fjälljakten. Syftet med ändringen var att ge mer plats åt svenska jägare. Och nu kommer det första kvittot på att regeringen kan komma att nå sitt mål.

Inom de fyra samebyar i Jämtlands län tillämpas lottning för att komma åt den åtråvärda ripjakten på statens marker ovan odlingsgränsen. Det handlar om samebyarna Tåssåsen, Ruvthen Sijte, Handdölsdalen samt Mittådalen. Lottningsperioden sträcker sig mellan 25 augusti och 10 september. Då är jakttrycket i området också allra högst.

 

Ansökningstiden slut

30 april gick ansökningstiden ut för utländska jägare som vill ansökan om jakt inom lottningsområdena med hänvisning till att de har ”närmare anknytning till Sverige” – och därmed ska likställas med jägare boende i landet.

Och det står nu klart att andelen utländska jägare kommer att minska med cirka 85 procent inom de fyra lottningsområdena. Detta jämfört samma tidsperiod förra hösten.

 

34 jägare

Länsstyrelsen Jämtland har hittills beviljat 34 jägare från utlandet som har närmare anknytning till Sverige. 30 av jägarna bor i Norge och fyra kommer från Italien. Länsstyrelsen har även en handfull ärenden kvar att handlägga från utländska jägare som vill jaga inom lottningsområdena i Jämtlands län under premiärveckorna i höst.

 

Samtliga norrmän

2016 jagade totalt 227 utländska jägare inom de populära samebyarna Tåssåsen, Mittådalen och Handdölsdalen till och med den 10 september.

I Handdölsdalen var trycket från de utländska jägarna allra hårdast. Där jagade 64 utlandsfödda jägare, samtliga norrmän, under ripjaktens två inledande veckor.

Det motsvarade 52,9 procent av den totala andelen lösta jaktkort i området under tidsperioden.

 

Senast 30 maj

För att utländska jägare ska få jaga inom resterande områden på statens marker i Jämtlands län krävs att de ansöker hos länsstyrelsen om närmare anknytning till Sverige senast den 30 maj.

Från och med den 15 september öppnas småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen samt på renbetesfjällen till samtliga jägare. Oavsett nationalitet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev