Licensjakten på varg stoppas av Förvaltningsrätten i Karlstad.

Licensjakten på varg stoppas av Förvaltningsrätten i Karlstad. Rättens tolkning av art- och habitatdirektivtet innebär att vargstammen alltid ska vara i tillväxt.

Domstol stoppar vargjakt– stammen ska alltid vara i tillväxt

Det blir ingen licensjakt på varg i Värmland och Örebro. Detta efter dom av Förvaltningsrätten i Karlstad.
I praktiken innebär domstolens beslut att vargstammen i Sverige ska vara i ständig tillväxt.

Förvaltningsrätten i Karlstad bedömer att länsstyrelserna i Värmlands och Örebro läns beslut att tillåta licensjakt efter varg inte är förenliga med det strikta skydd av vargstammen som följer av EU-direktiv och svensk lagstiftning. Därför upphäver domstolen besluten i en dom i dag.
– Förvaltningsrätten anser att länsstyrelsernas syften med jakten kan vara acceptabla syften för att tillåta ett sådant undantag som licensjakt efter varg innebär. Men för att det ska bli någon licensjakt krävs starkare bevis för att jakten ger det resultat som länsstyrelserna pekar på, säger lagman Marie-Jeanette Axelius Friberg i ett pressmeddelande från förvaltningsrätten.

 

Förvaltningsrättens bedömning

Rätten skriver vidare i sitt pressmeddelande: ”Vargen är fridlyst enligt det strikta skydd den svenska vargpopulationen har i EU:s art- och habitatdirektiv och som är bindande för Sverige. I direktivet är förbud mot dödande av vissa djurarter, såsom vargen, av central betydelse men skyddet för vargen är inte absolut. Ett undantagsbeslut om jakt efter varg kan tillåtas i vissa fall.
För ett sådant undantag krävs att jakten är ändamålsenlig och proportionerlig i förhållande till syftet med jakten. Den myndighet som fattar ett beslut om licensjakt efter varg måste presentera starka skäl som visar bland annat att det angivna ändamålet är godtagbart, att ändamålet inte kan uppnås på annat sätt än med jakt.”

 

Saknas tillräckligt stöd

Förvaltningsrätten anser att det syfte länsstyrelserna angett för licensjakten – att begränsa de socioekonomiska konsekvenserna och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning – i sig kan vara ett acceptabelt syfte för undantag från det strikta skyddssystemet för varg.
Rätten konstaterar dock att det i länsstyrelsernas beslutsunderlag saknas tillräckligt stöd för att licensjaktens syften kan komma att uppnås genom jakten. Detta tillsammans med att licensjakten enligt förvaltningsrättens mening är förhållandevis omfattande – licensjakten på nationell nivå motsvarar cirka elva procent av den svenska vargstammen – ligger till grund för ställningstagandet att beslutet inte heller kan anses vara proportionerligt.
Underinstansernas beslut om licensjakt har därför upphävts, skriver Förvaltningsrätten i Karlstad i sitt pressmeddelande.

Vargstammen ska alltid växa

Förvaltningsrätternas tolkning av EU:s Art- och habitatdirektiv är att vargstammen ska tillåtas växa i all framtid. Detta eftersom den nu beslutade jakten på varg – som av domstolarna i Karlstad och Uppsala bedöms var i för stor omfattning – inte ens motsvarar tillväxen i vargstammen.
I praktiken innebär alltså förvaltningsrätternas tolkning av direktivet att vargstammen alltid ska vara i tillväxt. Oavsett hur många vargar det finns i landet.
Den årliga tillväxttakten, baserat på inventering av familjegrupper, har den senaste tioårsperioden varit runt 15 procent.

Källa: Naturvårdsverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev