Mark- och miljödomstolen upphäver Länsstyrelsens godkännande av ett 200 hektar stort vilthägn utanför Markaryd. Foto: Kenneth Johansson

Domstol säger nej till vilthägn i Småland

På grund av att samråd med grannarna försummades har Mark- och miljödomstolen upphävt Länsstyrelsens godkännande av ett vilthägn på 200 hektar utanför Markaryd i Småland.

2016 beslutade Länsstyrelsen i Kronoberg att godkänna Århults Industriaktiebolags ansökan om tillstånd för ett vilthägn på cirka 200 hektar, i närheten av Markaryd rapporterar Smålänningen.

Länsstyrelsen gav även bolaget tillstånd att hålla vildsvin och dovhjort i hägnet, enligt jaktförordningen.

 

Inget samråd med grannar

Grannar till vilthägnet överklagade länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen. De yrkade på att beslutet skulle upphävas med hänvisning till att bolaget inte haft samråd om miljökonsekvensbeskrivningen med grannarna.

Enligt miljöbalken ska ett samråd genomföras med de personer som kan komma att påverkas av en ny verksamhet eller åtgärd.

 

Brister i miljökonsekvensbeskrivningen

Mark- och miljödomstolen i Växjö skriver i sin dom att den som vill bedriva en verksamhet ska samråda med de som kan antas bli särskilt berörda. I detta fall har inget samråd skett. Det finns därför sådana brister i miljökonsekvensbeskrivningen att länsstyrelsen inte borde ha godkänt den. Länsstyrelsen beslut upphävs därmed och bolagets ansökas avvisas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev