Domstol avskriver mål om vargjakt

Eftersom vargarna i Dalarna och Gävleborg redan är skjutna prövar inte Förvaltningsrätten i Falun sakfrågan utan avskriver målet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Förvaltningsrätten i Falun prövar inte länsstyrelsernas beslut om licensjakt på sammanlagt 14 vargar i Dalarna och Gävleborg eftersom vargarna är skjutna. Om inte övriga två förvaltningsrätter tar beslut i sakfrågan innan jakttiden löper ut 15 februari finns en risk för att dessa också avskriver målen, och därmed att hela överklagandeprocessen kan komma att upprepas nästa år igen.  

I domslutet motiverar inte förvaltningsrätten närmare varför man avskriver målen. Men man skriver att kammarrätten i Sundsvall, liksom Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm, tidigare avskrivit frågan om inhibition eftersom vargarna redan är skjutna.
Inför Förvaltningsrätten i Faluns beslut har Naturskyddsföreningen, WWF och Rovdjursföreningen, som har överklagat vargjakten, yrkat att målet avskrivs på grund av att jakten är över och vargarna skjutna.

Levande vargar
Någon prövning av om länsstyrelsernas beslut håller i domstol vill man sålunda inte ha. Men att det skulle bero på att man på detta sätt vill ha möjlighet att fortsätta på inslagen väg, med återkommande överklagningar, tillbakavisas av Naturskyddsföreningens jurist Oscar Alarik.
– Vi har små resurser och eftersom vargarna i dessa län är skjutna tycker vi det är bättre att koncentrera oss på överklagandena som gäller de tre län där vargarna ännu lever, säger han.

Om jakttiden går ut innan förvaltningsrätterna i Karlstad och Uppsala fattat sina beslut, kommer ni då att yrka på att de också avskriver målen?
– Vi har inte riktigt tagit ställning till det, men jag tror att vi får ett utslag innan den 15 februari. Det är i varje fall så jag har uppfattat saken, säger Oscar Alarik.
Enligt Alarik vill de överklagande organisationerna ha upp något fall i Högsta förvaltningsdomstolen.
– Det vore välkommet om vi fick något av ärendena vi driver prövade i överrätten så att vi verkligen får en praxis, säger Oscar Alarik.
På Svenska Jägareförbundet har man noterat att förvaltningsrätten avskrivit målet, men har ännu inte bestämt hur man ska hantera det.
– Vi får återkomma när vi diskuterat frågan närmare, säger förbundets generalsekreterare Bo Sköld.
Förvaltningsrättens avskrivningsbeslut kan överklagas till kammarrätten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev