Jaktvapen används väldigt sällan vid skjutvapenrelaterad brottslighet. Foto: Olle Olsson

Brå: Jaktvapen används sällan i brottsliga sammanhang

Svenska skjutvapen, som jaktvapen och militära vapen, spelar i dag en undanskymd roll i den kriminella miljön. Den slutsatsen gör Brottsförebyggande rådet, Brå, i sin rapport ”Brottsutvecklingen i Sverige fram till år 2015”.

I rapporten slår Brå fast att legala vapen används väldigt sällan i brottsliga sammanhang. En genomgång av skjutvapen som använts vid mord, dråp och bankrån som lett till åtal, visar till exempel att drygt tre fjärdedelar av de skjutvapen som användes och togs i beslag inte kunde kopplas till någon vapenlicens.

Istället för jaktvapen använder brottslingarna ofta illegala vapen producerade i Tjeckien och forna Jugoslavien.

Brå-rapporten visar också att stölder av legala vapen minskar rejält i landet.

 

”Mycket begränsad inverkan”

Vid tre tillfällen har så kallade tidsbegränsade vapenamnestier genomförts i landet. Syftet är att minska tillgången på illegala vapen, och därmed den brottslighet där skjutvapen används.

Den senast genomförda vapenamnestin (2013) resulterade i att 14 524 illegala skjutvapen, 608 tillståndspliktiga vapendelar och 36 ton ammunition lämnades in. En stor del av vapnen var tillverkade före 1940-talet och inte av de typer som brukar användas eller påträffas i den kriminella miljön.

Brå skriver i sin rapport att ”En rimlig slutsats är därför att vapenamnestin har en mycket begränsad inverkan på vapentillgången i den kriminella miljön och de skjutningar som sker där. Däremot minskar vapenamnestin antalet okontrollerade vapen i samhället, och därmed även risken för att något av dessa vapen används vid någon form av eventuellt våldsdåd.”

Fakta

Rapportserien ”Brottsutvecklingen i Sverige” har getts ut av Brottsförebyggande rådet sedan 1976. Fokus i årets rapport är brottsutvecklingen under 2000-talet.

• Läs hela rapporten här (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev