Björnstammen i Norrbotten minskar och nu måste förvaltningsmålen ses över, anser både länsstyrelsen och Jägareförbundet. Foto: Johnny Olsson

Björnstammen minskar i Norrbotten

Spillningsinventeringen 2016 visar en minskad björnstam i Norrbotten. Jämfört med inventeringen som gjordes 2010 har stammen minskat från 760 till 506 individer, enligt Skandinaviska Björnprojektets beräkningar.

Resultaten grundar sig på 1.600 inskickade spillningsprov insamlade under 2016. Utifrån de individbestämda proven har forskarna beräknat stammens storlek till 506 björnar, med ett intervall på 463–548 djur.

länsstyrelsen är man inte överraskad av resultatet. Det ligger inom det förväntade, med tanke på de bedömningar som gjorts grundade på andra iakttagelser, bland annat björnobsen.

 

Inget jaktbeslut ännu

Rovdjurshandläggare Alexander Winiger säger till Svensk Jakt att han inte idag har något besked om när ett beslut om en eventuell licensjakt kommer.

Rovdjurshandläggare Alexander Winiger. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Vi tittar på underlaget, varav resultatet från spillningsinventeringen är en viktig del. Men det är många parametrar att ta hänsyn till, bland annat hur det ser ut på lokal nivå.

Förvaltningsmålet för Norrbotten är 820 björnar för länet som helhet. Målet togs 2011 och meningen är att det ska ses över inom en nära framtid.

– Vi har haft en strategi att sänka björnstammen till nivåer som är acceptabla för renskötseln. Sedan 2010 har det också fällts en hel del björn i länet, cirka 550 stycken, och det har naturligtvis påverkat stammen, säger Alexander Winiger.

 

Stor osäkerhet

Inte heller Jägareförbundet Norrbottens ordförande Mikael Samuelsson är förvånad över resultatet av spillningsinventeringen. Han tycker det är positivt att spannet möjliga björnar har minskat jämfört med 2010, och att resultatet av inventeringen därmed blir mer precist.

– Samtidigt finns det en stor osäkerhet. Norrbotten består av 25 procent av Sveriges yta och från stora områden har det inte skickats in några spillningsprover. Beror det på att inget försök att samla spillning har gjorts, eller på att man inte hittat någon spillning trots att man letat, frågar Mikael Samuelsson.

 

Ett gammalt mål

Mikael Samuelsson, Arvidsjaur,ordförande Jägareförbundet Norrbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Att dra några slutsatser om den senaste forskarrapporten har betydelse för höstens jakt vill Mikael Samuelsson inte göra även om han hoppas att det ska bli en sådan, men forskarnas rapport styrker förbundets inställning i andra avseenden.

– Vi har ett föråldrat förvaltningsmål där intervallet 700 till 900 björnar är anmärkningsvärt om man betänker att den nationella miniminivån för Norrbottens del är satt till cirka 300 djur. Vi menar att det inte är möjligt att ha ett så högt förvaltningsmål för länet om samerna samtidigt ska acceptera högst tio procent rovdjursförluster.

 

Tack till jägarna

Enligt Mikael Samuelsson måste Norrbottens förvaltningsmål ses över och anpassas till verkligheten och den nationella miniminivån för länet.

– Utifrån det får man bestämma hur vi ska nå målet. Dessutom är det viktigt att slå fast att björnstammen ska förvaltas genom licensjakt, och inte genom skyddsjakt. Björnen är en alldeles för värdefull resurs för att behandlas på det sättet.

Han vill också tacka alla jägare som bidragit i inventeringsarbetet genom att samla och skicka spillning för DNA-analys.

– Utan jägarnas insatser skulle en sådan här inventering inte vara möjlig. De ska ha en stor eloge för sina insatser, säger Mikael Samuelsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev