Det har stormat rejält runt älgjakten i ett viltvårdsområde i Västerbotten. Nu får bråket ett rättsligt efterspel. En markägare förväntas bli åtalad för bland annat grovt olaga hot. Foto: Lars-Henrik Andersson

Åtal väntas efter turbulent älgjakt

Den markägare som hotade en älgjägare i Västerbotten i höstas kan snart komma att åtalas för grovt olaga hot och grovt egenmäktigt förfarande.
Att han struntade i gemensamhetsjakten och jagade älg på sina egna skiften som ingår i viltvårdsområdet kommer dock åklagaren inte att gå vidare med.

I slutet av september grep polisen i Skellefteå en äldre man misstänkt för att ha hotat en älgjägare.

Enligt polisen handlar det om en infekterad historia med bråk och problem sedan tidigare. En äldre man som äger mark inom ett viltvårdsområde uppges ha försökt bryta ut marken, något som länsstyrelsen dock inte godkänt, rapporterade norran.se tidigare i höstas.
Bråket nådde sin kulmen en lördagsmorgon i slutet av september. Enligt kammaråklagare Mikael Bäckström i Umeå hade markägaren skjutit på en älg på sitt skogsskifte. Älgen sprang vidare och sköts färdigt av jaktlaget som jagar på viltvårdsområdet där den äldre markägarens skiften ingår.

 

Tar tag i vapnet

Efter det uppstod en dispyt mellan markägaren och jaktlaget.
– Det blir en fysisk konfrontation där han tar vapnet och säger ”det här kommer gå illa för dig”, säger Robert Öman till norran.se.
Den misstänkte mannen greps av polisen och anhölls senare misstänkt för olaga hot. Polisen omhändertog även mannens alla skjutvapen.

Nu rullar den juridiska processen vidare. Polis och åklagare har bland annat utrett om markägaren gjort sig skyldig till något brott då han själv, och alltså inte med jaktlaget, jagat älg på sina skogsskiften som ingår i viltvårdsområdet.

Åklagare Mikael Bäckström konstaterar i ett beslut att markägaren visserligen är skyldig att följa de regler som gäller för viltvårdsområdet och gemensamhetsjakten, men att han inte bryter mot någon lag. Markägaren som bryter mot viltvårdsområdets regler kan dock stängas av från gemensamhetsjakten av föreningen.

 

Tillfaller föreningen

Åklagaren konstaterar också att vilt som dödats i strid med viltvårdsområdets avskjutningsregler tillfaller föreningen.

Det innebär att om markägaren, i strid med viltvårdsområdets regler, skjuter exempelvis älg på egen mark som ingår i viltvårdsområdet, har han på inget sätt rätt till älgen, utan äganderätten till den fällda älgen tillfaller viltvårdsområdesföreningen.

En markägare som även är jakträttsinnehavare och som skjuter en älg i strid med viltvårdsområdets regler och sedan själv tillägnar sig viltet kan dock göra sig skyldig till stöld eller annat förmögenhetsbrott. Detta mot bakgrund av att äganderätten, enligt lagen om viltvårdsområden, tillfaller viltvårdsområdesföringen. Markägaren kränker därmed äganderätten till skada för föreningens medlemmar, resonerar åklagaren. Än så länge är den saken aldrig prövad i någon domstol.

 

Svårt bevisläge

I det nu aktuella fallet dödade markägaren inte älgen, den sprang vidare efter skottet. Markägaren tog därmed inte hand om något kött. Det gör att åklagaren skulle få svårt att bevisa att markägarens avsikt var att själv ta rätt på älgen och allt kött.

Därför har åklagaren lagt ner den förundersökningen och väljer alltså inte att gå vidare och få den saken prövad i domstol.

– Det är visserligen en intressant rättsfråga. Hade en älg skjutits och markägaren hade tillgodogjort sig köttet då hade saken hamnat i ett annat läge. Då hade det handlat om ett fullbordat brott. I det här fallet handlar det om att kunna bevisa att den här markägaren hade ett uppsåt. Var hans avsikt att tillgodogöra sig köttet? Det skulle bli svårt att bevisa. Det hade handlat om försök till stöld och ett sådant brott har ett begränsat straffvärde i förhållande till de andra brott han är misstänkt för, säger Mikael Bäckström.

 

Grovt olaga hot

– Jag hoppas ärendet ska vara klart inom ett par veckor och så vitt jag kan bedöma i nuläget så kommer jag gå vidare med misstankarna rörande grovt olaga hot och grovt egenmäktigt förfarande. Det är det han nu är delgiven misstanke för. Min ambition är att väcka åtal innan julhelgerna, fortsätter Mikael Bäckström.

I det aktuella fallet har även markägaren gjort en motanmälan mot viltvårdsområdet rörande tjuvjakt. Markägaren har hävdat att det jagats älg på mark som inte ingår i viltvårdsområdet.

– Marken ingår i viltvårdsområdet och det är därmed lovlig jakt visar vår utredning, avslutar Mikael Bäckström.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev