Frågan om brunstuppehåll i älgjakten skapar splittring mellan skogsbruket och Jägareförbundet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Älgjakt under brunsten i Jämtland?

I stora delar av Jämtland vill skogsbrukets företrädare slopa brunstuppehållet i älgjakten. I Norrbotten hoppas Jägareförbundet att brunstuppehållet återinförs. En förhoppning är att de nya ledamöterna i viltförvaltningsdelegationen ska rösta för ett återinförande.

Frågan om brunstuppehåll sprider sig nu i norrlänen. Sedan några år tillbaka finns inget brunstuppehåll i älgjakten i Norrbotten. När frågan har varit uppe till diskussionen i viltförvaltningsdelegationen har det blivit jämna omröstningar. Ett år blev landshövdingens röst avgörande.

När nu regeringen ändrat så att miljö- och naturvårdsorganisationerna företräds av ytterligare en ledamot och natur-och ekoturismföretagen av en ledamot så öppnas faktiskt en dörr för att brunstuppehållet kan återinföras i Norrbotten.

 

Hoppas på återinförande

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent, säger att det är svårt sia om hur de nya ledamöterna kommer rösta men att han hoppas de röstar för att det ska vara brunstuppehåll i älgjakten.

– Jag kan förstå att man slopar det norr om polcirkeln där snön kan komma tidigt, men nedanför kan jag inte förstå varför man inte vill ha brunstuppehåll. Det finns ju en grundläggande etisk princip att lämna viltet i fred under brunstperioden. Älgen är det enda hjortviltet där handjuret jagas under brunst, säger Björn Sundgren. Det finns heller inget som säger att det skjuts mer älg och att fyllnadsgraden blir högre om man jagar även under brunstperioden. Är fyllnadsgraden låg handlar det mer om att man behöver få acceptans för sina förvaltningsplaner i respektive område, säger Björn Sundgren.

 

Höjs röster

Nu har ”Norrbottensmodellen” med slopat brunstuppehåll spridit sig söderut. I Jämtland höjs röster inom skogsbruket för att slopa uppehållet.

I tre av Jämtlands sex älgförvaltningsområden har frågan varit uppe. Det handlar om områdena Härjedalen, Berg och Hammerdal/Ragunda. Jägarnas representanter har reserverat sig.

Frågan är nu vad länsstyrelsen beslutar.

– Skogsbruket tycker det går för sakta att sänka älgstammen och att man upplever att man har för stora skador på skogen. Man har även tittat på Norrbotten, som slopat brunstuppehållet, säger Göte Grubb, jaktvårdskonsulent.

 

Fel i planerna

Fyllnadsgraden, alltså hur många älgar som skjuts i förhållande till tilldelning, i de tre älgförvaltningsområdena i Jämtland ligger på mellan 77 till 88 procent.

– Nyttjandegraden kanske inte alla gånger är förknippat med jakttidens längd, det kan ju också vara så att skötselplanen är fel.

Peter Eriksson, vice ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland, ser mycket allvarligt på skogsbrukets framstöt vad gäller brunstuppehållet.

Peter Eriksson befarar att handslaget och överenskommelsen mellan skogsbruket och jägarna nu äventyras när skogsbruket vill slopa brunstuppehållet på älg i tre områden i Jämtland. Foto: Madeleine Lewander

– Jag är mycket orolig över att det handslag som Jägareförbundet och skogsbruket tagit nu äventyras. Vi hade en överenskommelse om jakttiderna men nu har skogsbruket rundat oss i frågan och gått direkt till älgförvaltningsområdena. Det här är bekymmersamt, säger Peter Eriksson.

Nu är frågan vad länsstyrelsen och viltförvaltningsdelegationen kommer fram till. Det pratas om att i närtid ha ett telefonmöte gällande jakttiderna och skjuta fram frågan om brunstuppehållet. Ett annat alternativ är att frågan kommer upp på nästa viltförvaltningsdelegation i Jämtland i april.

Vad gäller Norrbotten så kommer frågan om brunstuppehållet på delegationen i april.

Till Jägareförbundets årsstämma i Norrbotten har det kommit in tre motioner som handlar om att förbundet ska arbeta för att brunstuppehållet återinförs.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev