lördag 22 juli

Ny metod ska rädda den norska ripan

Den norska ripan ska räddas av sin sång. Foto: Kjell-Erik Moseid

Forskare vid universitet i Tromsö har kommit fram till att klimatet har stor påverkan på ripbeståndet. Sena somrar och instabila vintrar bidrar till att ripans fjäderdräkt inte hänger med i årstidsväxlingarna vilket gör den synlig för predatorer.

Köttallergi från fästingbett ökar i Sverige

För fyra år sedan kunde svenska forskare visa hur ett fästingbett kan leda till köttallergi, sedan dess har antalet fall ökat markant.

Ökat antal kvinnliga jägare

Det finns 18481 kvinnliga jägare i landet enligt Jaktkortsregistret. Det är en ökning med 255 jämfört med föregående år.

Gör om och gör rätt, uppmanar debattören de ansvariga för säkerhetsföreskrifterna på våra jaktskyttebanor. Foto: Jan Henricson

Sveriges tuffaste jägare ska utses i Värmland

I augusti arrangerar norrmannen Jon Steinar Vangen tävlingen som går av stapeln i Värmländska Grums. Han har tidigare anordnat liknande tävlingar i Norge.

Jaktradion om bössmakaryrket

Svensk Jakts medarbetare Filip Örnerkrans intervjuas när Jaktradion poddar om bössmakaryrket.

Omfattande skyddsjakt på varg i Frankrike

40 vargar ska skjutas i Frankrike under säsongen 2017-2018, meddelar regeringen.
Det är innebär att ungefär 10 procent av vargstammen ska skjutas av.

Ny genetisk kartläggning av vargstammen i Norge

Tre amerikanska forskare från bland annat Harvard genomför nu en undersökning av befintlig data på den norska vargstammen.

Domstol säger nej till vilthägn i Småland

På grund av att samråd med grannarna försummades har Mark- och miljödomstolen upphävt Länsstyrelsens godkännande av ett vilthägn på 200 hektar utanför Markaryd i Småland.

Bucht: Fler kan behöva bidra till Viltvårdsfonden

Pengarna till den statliga Viltvårdsfonden minskar till följd av att färre jägare löser statligt jaktkort, vilket kan drabba bland annat viltforskningen. Nu kan fler behöva bidra till fonden, rapporterar Sveriges Radio.

Vildsvinskött som säljs ska kontrolleras

Vildsvinskött som ska säljas måste passera en vilthanteringsanläggning, där trikinprov tas. Men även vid egen konsumtion rekommenderar Livsmedelsverket trikintest.