Skolverket vill avskaffa jaktutbildningar

Skolor som Öknaskolan, Ryssbygymnasiet och Naturbruksgymnasiet i Osby kan tvingas lägga ner sina jaktutbildningar. Skolverket föreslår att jakten ska utgå som ämne, för att därmed minska risken för att skolskjutningar ska inträffa i Sverige.

Ämnesplanerna för landets naturbruksgymnasier står inför omfattande förändringar. Det gäller flera utbildningar med bäring på naturen, som vattenbruk, skogsbruk och djurskötsel.
Mest dramatiskt är det för jakt- och viltvårdsutbildning där man föreslår att jakten helt utgår, på grund av att eleverna naturligt nog också utbildas i att använda vapen. Den del av utbildningen som avser viltvård, anser man däremot ska finnas kvar.

 

Hänvisar till USA

I förslaget, som nu är ute på remiss, skriver Skolverket:

”Skolverket föreslår att kurserna jakt och viltvård 1,2 och specialisering ändras genom att samtliga moment som har med jakt att göra utgår. Detta eftersom den allmänna samhällsutvecklingen har gått mot en ökad restriktivitet i synen på vapen och vapenhantering, varför Skolverket gör bedömningen att jakt inte längre bör finnas inom gymnasieskolan.”

Bengt Weidow är undervisningsråd och den som fått uppdraget att lägga fram förslaget om att jaktutbildningen ska läggas ner. Han säger till Svensk Jakt att det är skolskjutningar i världen som Skolverket åsyftar med sin skrivning i citatet ovan.

– Det är en bild vi får genom de tragiska skolskjutningar som har ägt rum i omvärlden. I USA, Tyskland och Finland. Vi hade också en sorglig händelse som visserligen inte hade med skjutvapen att göra, utan med kniv, på en svensk skola i höstas, säger Bengt Weidow.

 

Ser ett minskat hot

Enligt Weidow är det dessa händelser som fått Skolverket att föreslå att jakt försvinner som ämne från gymnasiet. Om vapenutbildningen tas bort från gymnasieskolan minskar det potentiella hotet att en skolskjutning ska inträffa även här, säger han.

– Att vapen förekommer på en gymnasieskola bedömer vi inte är förenligt med en framtida gymnasieutbildning. Det är därför vi tar bort alla moment som har med jakt att göra i de här kurserna. Det hindrar inte att man har en utbildning i de ämnena på en eftergymnasial nivå.

Att jakt och viltvård är två sidor av samma mynt och att det ena är nödvändigt för att utföra det andra håller inte Bengt Weidow med om. Han har själv varit rektor på ett naturbruksgymnasium och säger att det går utmärkt att bedriva viltvårdsutbildning utan vapen inblandade.

– Viltvård bedömer vi är viktigt och angeläget. Därför finns den delen kvar och bildar en ny egen kurs. Påståendet att det ena är beroende av det andra stämmer på ett sätt, men det hindrar absolut inte att man har en utbildning i viltvård utan att man för den skull har en utbildning i jakt.

 

Skidskyttar skjuter vidare

Bengt Weidow säger att Skolverket också ska titta på skidskyttegymnasierna där utbildningen om vapen och vapenhantering är en väsentlig del. Men något förslag om att lägga ner den utbildningen finns inte i dagsläget.

I diskussionen om EU:s reviderade vapendirektiv har Sveriges regering tagit strid för att ungdomar även i fortsättningen ska kunna få dispens för vapeninnehav, just för att kunna behålla jaktutbildningarna.

Bengt Weidow känner inte till den diskussionen, men säger att det inte har någon betydelse eftersom det är Skolverket som tar beslut om ämnesplanerna.
Jägareförbundets utbildningsansvarige Ulf Sterler är mycket kritisk till Skolverkets förslag.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev