Så lyckas du med toppjakten

Text & foto: Lars-Henrik Andersson

Få jakter ställer så tuffa krav på jägaren som toppjakten

– inte minst krävs det att du är en god skytt.

Toppfågeljakt är en fantastisk jaktform med rika

naturupplevelser i snötyngda skogar.

Foto: Joakim Svärd

Toppjakten på tjäder- och orrtupp har gamla och traditionsrika anor, inte minst i norra Sverige.

Det finns många jaktberättelser om stora tjäder­flockar och strapatsrika skidturer i den norrländska ödemarken.

Förr i tiden var det oftast ett mausergevär som gällde, inte alltid med kikarsikte. Det ställde krav på skytten. I dag finns en uppsjö av kikarsikten med höga förstoringar, targetrattar och avståndsmätare. Utrustningen har underlättat, men knappast gjort jakten enkel. Det är fortfarande svårt, kikarsikten och kamouflagekläder till trots, att komma åt de väldigt uppmärksamma tjäder- och orrtupparna. Största utmaningen är att hitta fåglarna.

 

Klassisk månad

Av tradition är januari den klassiska toppjaktsmånaden. Dagarna blir lite längre, och solen börjar kämpa sig högre upp på himlen i norra Sverige. Det kan vara riktigt kallt och det är inte ovanligt med jakter i temperaturer kring minus 25-35 grader.

Du kan även toppjaga orrtupp och tjädertupp i december. I inlandet och längst upp i norr har det oftast hunnit komma tillräckligt med snö för att fågeln ska söka sig till trädtopparna.

Varför går tjädern och orren i topp? Framför allt handlar det om att hitta föda i det karga vinterlandskapet. När snön täckt marken så fågeln inte kommer åt bärris och ljung eller knoppar från buskar och vindfällen söker den sig upp i träden. Tjädern äter tallbarr och orren företrädesvis knoppar från björk. Orren kan även den beta tallbarr.

 

Solar sig

I mitten och slutet av januari när solen kommer längre upp ovanför horisonten och börjat värma så smått kan

tjädern och orren gå upp i träden för att ”sola” sig och nyttja värmen från solen. Allt för att spara energi.

Tjädern och även orren gräver vid högt snödjup gropar i snön där de förutom att värma sig och skydda sig från rovdjur också kan finna lite föda. Stöter du fågeln ur snön, följ den med ögonen så långt du kan och skida efter. Vid stötning kan fågeln gå i topp och du kan få läge att skjuta.

Vid mycket upplega på träden händer det att fågeln sitter längre ner på träden och kan då vara svåra att upptäcka. Kvistar och grenar kan då skymma och dölja den.

Orren håller gärna till i flockar och betar gärna av björkarnas knoppar tidigt på morgonen. Därefter brukar de flyga ner i snön och ta skydd under snötäcket.

Tänk på att …

… kontrollskjuta vapnet och ammunitionen på olika avstånd. Skjuter du in på 80-100 meter med överslag, kolla också träffbilden på 150 och 200 meter. Har du ett sikte med targetrattar så använder du dessa för höjdinställning och kulbana.

… när du övningsskjuter inför toppjakten så skjut på tjäderfigurer i verklig storlek. Det går att göra egna sådana måltavlor. Skyttet blir mer realistiskt, och lite roligare. Annars kan man också använda Normas inskjutningstavla, som finns hos nästan varje vapenhandlare, och som har en baksida med tjäderfigur. Kan även laddas ner från Normas hemsida.

… åka skidor långsamt och spana av terrängen ofta.

… vara snabb till skott om tjädern sitter med sträckt hals. Använd stavarna som stöd, sätt dem i kors och vila framstocken i ”krysset”.

… sätta ett skydd vid mynningen för att förhindra att snö kommer in i loppet.

… lägga ner den skjutna fågeln i ryggsäcken, inte utanpå om det är kallt.

Toppjakten ställer tuffa krav på jägaren. Utdelningen är dock mödan värd. Att få fälla en gammeltupp är jaktlycka på hög nivå. Foto: Niklas Lundberg

Orren samlas ofta i stora flockar på vintern, framför allt närmare kustlandet. Tjädern kan också samlas i flockar, även om det är mer ovanligt. Förr talade jägarna om ”rysstjädern” som kom i flockar om hundratals individer. Det är nog delvis en skröna och myt. Tjädern samlas förmodligen där det finns bäst födotillgång för tillfället.

Orren håller gärna till där det finns mycket björk vintertid. Leta därför där i myrland, gamla igenväxta odlingar, odlingskanter och hyggen. Orren kan också hålla till ganska högt och det är inte ovanligt att hitta orre på ett berg.

Tjädern söker sig något högre upp i terrängen på senhösten och vintern. Spana av myrområden, det är inte ovanligt att tjädern sitter i en knotig myrtall. I det brukade skogslandskapet kan man leta tjädern i fröträdställningar, hyggeskanter och bergsluttningar.

Håll koll på spelplatser

Ett tips är att under våren hålla koll på var tjädern spelar och var det finns spår av betning (små kvistar, tallskott och barr under träden) samt spillning. Hittar du ett sådant ställe är det också där du ska leta tjädertupp under toppjakten.

Var också medveten om att tjädern, framför allt i inlandets mer eller mindre orörda skogar kan förflytta sig ganska långa sträckor. Tjädern kan också flytta beroende på hur skogen brukas, om det sker avverkning i ett för tjädern känsligt område. Skogsbruket tar nu mer hänsyn till skogsfågeln men man ska komma ihåg att det tidigare  avverkades skog ganska flitigt och utan minsta tanke på orre eller tjäder.

Flexibel fågel

Du kan även finna tjäder i fjällbjörkskogar och den är ganska flexibel när det gäller biotoper och kan förutom tallbarr även äta enbarr, granbarr och i vissa fall björkknoppar. Fjällbjörkskog med inslag av tall kan vara intressanta områden för toppjakt. Tjädern föredrar dock generellt talldominerad skog.

Enligt tjäderforskaren Eric Ringaby är största hotet mot tjädern i skogsbruket att undervegetationen röjs bort.

Andra tjäderforskare menar att tjädern även trivs i ungskogar. Han har också sett att tjädern föredrar att beta i 30-åriga skogar.

Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent i Norrbotten, har ägnat många jaktdagar åt toppfågeljakt. Hans tips är att avsätta lite tid åt att i förväg rekognosera markerna.

– Toppjakten behöver inte göras alltför komplicerad. Lär känna dina jaktmarker så att du får en uppfattning om när orrarna kommer upp ur snön och i vilka björkbestånd de föredrar att äta frukost. Lämna bössan hemma och med skoterns hjälp kan du rekognosera myrarna. Håll utkik efter tjäder i topp på myrtallarna. Leta årets spillning under hårt betade tallar och lägg dessa platser på minnet, tipsar Niklas Lundberg.

– Kring juletid kommer orrarna ofta upp ur snön vid niotiden på morgonen och nyttjar inte sällan samma  bestånd dag efter dag. Se till att du finns på plats i god tid så att du kan fälla första orren från en bra position. Tjädertupparna är ofta förvånansvärt morgontidiga. Nyttja därför det första gryningsljuset för jakt. De sitter uppe och betar även långt in på skymningstimman. Använd handkikaren till din hjälp och spana av myrtallarna, säger Niklas Lundberg.

Spana och jaga

När det gäller toppjakt, liksom flera andra jaktformer, kan jägaren fördjupa sig nästan hur mycket som helst, i allt från kaliber- och kulval, laddningar till utrustning och klädsel. Men du behöver inte göra en djupdykning ner i jaktformen för att lyckas. Basutrustningen är egentligen en snödräkt (försvarets snödräkt som kan köpas på överskottslager fungerar bra), ett par skogsskidor och en väl inskjuten studsare. Samt lite kondition.

Det viktiga är att vara ute och rekognosera, spana och jaga. Tids nog ger det resultat. Pröva även andra marker än hemmamarkerna. På statens mark nära fjällen kan du hitta riktigt fina fågelbiotoper. Fråga ortsbor, jaktkortsförsäljare eller någon i jaktvårdskretsen om de har bra tips på fågelmarker för toppjakt.

Fotnot. Reportaget publicerades i Svensk Jakt decembernummer 2015.

Niklas Lundberg.

”Toppjakten behöver inte göras alltför komplicerad.”

Foto: Niklas Lundberg

Toppjakt – så gör du

Vädret

Generellt är riktigt kalla och klara dagar bra, och då gärna tidigt på morgonen eller i skymningen. Där emellan ligger oftast tjädern och orren under snön för att spara energi, om den inte sitter uppe och solar sig och nyttjar värmen från vintersolen. Dagar med bara några få minusgrader och låga moln kan fågeln sitta ganska tryggt.

Val av ammunition och kaliber

De flesta toppfågeljägare föredrar en kaliber med relativt flack kulbana, exempelvis 6,5×55. Andra kaliberval är .308 Winchester, .30-06, .222 Rem, .223 Rem, .243 Win, 6 mm PPC samt Normas nya 6XC.  Just kulval är viktigt för toppjakten. Vanlig jaktmatch fungerar, kanske främst i lite grövre kalibrar. I klenare kalibrar kan du vid genomskjutning i fågeln få ett eftersök.

Vanliga kulval vid toppjakt är hålspetskulan Lapua Scenar och Norma Diamond Line som är en molybelagd hålspetskula som väger 8,4 gram i kaliber 6,5×55. De här kulorna kan ge viss köttförstöring beroende på hur hårt de är laddade och avståndet till fågeln. Även Normas jaktmatch (6,5 grams hålspets med v0 800 m/s) fungerar liksom Lapua Trainer. Många som ägnar sig åt toppfågeljakt laddar egen ammunition, allt för att få så bra precision som möjligt.

Fråga i jaktbutiken där du brukar handla ammunition om du är osäker.

Utrustningstips

Pannlampa. Dagarna är korta i norr och inte sällan blir det mörkt på hemvägen.

Varma vantar. Tunna skinnhandskar med en Lovikka-vante som innerhandske värmer bra. Kombinera gärna med en tunn fingervante som du kan ha då du skjuter eller ska skruva i kikarsiktet. Metall blir väldigt kallt och kan ge förfrysningsskador.

Varma skor. Lägg lite omsorg och pengar på skorna du ska ha vintertid, kontrollera också så de passar den bindning du använder. Bra val är Lundhags Husky eller Nokias vinterstövlar. Alpina och Crispi har bra turåkningspjäxor, de har dock låga skaft, så där kan man kombinera med gaiters. Försvarets vinterkänga är heller ingen dålig lösning, den kostar runt tusenlappen att inhandla vilket är betydligt billigare än flera andra vinterkängor.

Gps och kompass. Lita inte alltid på att gps:en fungerar. Ta även med kompass och karta över jaktområdet, speciellt viktigt om du inte jagat där tidigare. Skidspåren kan snöa och dreva igen så du inte kan ta bakspåret hem.

Kläder i flerskikt. Försök klä dig enligt flerskiktsmodellen. En bra regel är att du ska frysa lite lätt innan du ger dig iväg på skidorna. Skalplagg utvändigt och gärna ullunderställ närmast kroppen.

Skidglasögon. Skyddar mot vind och snöblindhet vid stora öppna vita ytor.

Skyttetips

Skjut in geväret under de förhållanden du ska jaga. Då har du bäst förutsättningar att få så likartade förutsättningar som möjligt.

Skjut i liggande ställning eftersom det förmodligen är i den ställningen du skjuter under själva toppjakten. Träna även på att skjuta med hjälp av stavarna likt bipod-skjutstöd.

Toppjakt innebär krävande precisionsskytte, försök därför öva på längre avstånd än 100 meter.

 

Kikarsiktet

Toppjakt handlar om precisionsskytte med långa avstånd. Tänker du jaga mycket toppfågel, satsa på ett sikte med hög förstoring. Ett sikte med tre till nio gångers förstoring fungerar. Det finns flera bra märken att välja bland och i dag finns bra sikten till ganska humana priser. Dessutom finns sikten med hög förstoringsväxel, parallaxjustering och targetrattar för höjdjustering.

Val av riktmedel kan ha viss betydelse. Satsa på ett riktmedel som inte täcker/skymmer målet på långa avstånd. I dag är många sikten belysta. Kan vara en fördel eftersom toppjakten delvis sker i gryning och skymning. Ta hjälp av jaktbutikens personal till att guida dig rätt i ”siktesdjungeln”.

Eftersök

Det är inte alltid fågeln faller i skottet. En helmantel i en lite klenare kaliber kan gå rakt genom fågeln, speciellt vid en låg träff, och få till följd att tjädern eller orren hinner flyga ett antal hundra meter innan den faller död till marken. Börja med att ta riktmärke på trädet där fågeln satt, och följ också fågeln med blicken så långt du kan.

Undersök skottplatsen: ligger det dun eller fjädrar under trädet? Skida eller gå i riktningen du såg fågeln försvinna, leta hela tiden tecken på dun. Ringa av området och gör snävare ringar där du tror fågeln kan ligga.

Kolla efter gropar i snön, inte sällan kan fågeln vara täckt av lössnö. Är fågeln fortfarande vid liv kan den ta sårlega under en tät gran.

Toppjakt innebär krävande precisionsskytte, försök därför öva på längre avstånd än 100 meter.

Utrustning för toppjakten

Kikare. Toppjakten kräver mycket spaning och det är inte alltid tjädern sitter i topp. Du kan få leta den nära stammen i skydd av snötyngda grenar.

Avståndsmätare. Är det 150 eller 200 meter till tjädern? Det är svårt att avgöra speciellt över öppna ytor. En avståndsmätare underlättar.

Bra skidor. Satsa på ett par bra skogsskidor. Visst, försvarets vita blixten fungerar, men jagar du mycket rekommenderar vi ett par klassiska skidor, typ Tegsnäs eller Olskogen.

Hölsterryggsäck. Du åker mycket skidor under toppjakten och ett bra sätt att transportera vapnet är med en så kallad hölsterryggsäck. Fördelen är också att du kan packa ner fågeln i säcken.

Snabb energi. Toppjakten är en fysiskt krävande jaktform. Ta med en Snickers, druvsocker och/eller russin samt varm dryck för att snabbt tanka energi.

Om du ska jaga toppfågel ofta – satsa på ett par rejäla skogsskidor, stavar och en ryggsäck med vapenhölster. Det är väl investerade pengar.

Förutom gps så kan det vara bra att ha med sig en vanlig kompass, tändstickor och massor med energi för att snabbt tanka nytt bränsle till kroppen.

Foto: Kjell-Erik Moseid

Vad säger lagen?

28 § Jaktlagen: Om vilt har skadats vid jakt, ska jägaren snarast vidta de åtgärder som behövs för att viltet ska kunna uppspåras och avlivas. Det betyder att allt vilt är inkluderat och att jägaren själv är personligt ansvarig. I de fall jakten leds av en jaktledare är det närmast denne som är skyldig att se till att eftersök blir genomfört på ett korrekt sätt.

17 § Jaktförordningen:  Vid jakt efter ringduva, gäss eller änder ska en hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel medföras. Vid jakt efter övrig fågel ska en hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel medföras under tiden mellan solens nedgång och en timme före solens uppgång. Skyldigheten att medföra hund gäller inte om jakten sker på snötäckt mark eller från båt i öppet vatten eller vid havskust med hjälp av vettar.

Här hittar du tupparna

1. Berg: Det är inte ovanligt att hitta ­tjädertuppar i högre terräng. Mer eller ­mindre skogsklädda berg kan löna sig att spana av.

1. Berg: Det är inte ovanligt att hitta ­tjädertuppar i högre terräng. Mer eller ­mindre skogsklädda berg kan löna sig att spana av.

 

2. Odlingar: Gamla odlingar med inslag av björk brukar vara orrens favorittillhåll. Där finns gott om mat att beta. Här syns endast hälften av de orrar som var i området.

2. Odlingar: Gamla odlingar med inslag av björk brukar vara orrens favorittillhåll. Där finns gott om mat att beta. Här syns endast hälften av de orrar som var i området.

 

3. Skogslandet: Det är i skogslandet som skogsfågeln trivs bäst. Även orren kan beta tallbarr, och det är inte ovanligt att hitta tjädertuppar i endast 30-åriga tallskogar.

3. Skogslandet: Det är i skogslandet som skogsfågeln trivs bäst. Även orren kan beta tallbarr, och det är inte ovanligt att hitta tjädertuppar i endast 30-åriga tallskogar.

 

4. Fröträd: Det går att hitta tjäder även på föryngringsytornas fröträd. Stöts tuppen från den täta skogen kan den slå fast på en öppnare yta, som den här.

4. Fröträd: Det går att hitta tjäder även på föryngringsytornas fröträd. Stöts tuppen från den täta skogen kan den slå fast på en öppnare yta, som den här.

 

5. Kantzoner: Skog nära myrar, hyggen, sjöar eller andra öppna ytor kan vara värt att besöka. Kantzoner är populära biotoper för viltet, även för skogsfågeln.

5. Kantzoner: Skog nära myrar, hyggen, sjöar eller andra öppna ytor kan vara värt att besöka. Kantzoner är populära biotoper för viltet, även för skogsfågeln.

 

6. Myrtallar: Tjädern kan man hitta ­sittande i låga myrtallar. En jägare sköt vid ett tillfälle en tjädertupp som bara satt en halv meter upp i en liten myrtall.

6. Myrtallar: Tjädern kan man hitta ­sittande i låga myrtallar. En jägare sköt vid ett tillfälle en tjädertupp som bara satt en halv meter upp i en liten myrtall.

[really_simple_share]