fredag 29 mars

Opinion

Vi tar ansvar, från saltsten till Bryssel

Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

För att de politiska partierna ska kunna ge svar på om de stödjer Svenska Jägareförbundets intressen måste förbundet vara tydligt, lyfta fram det jaktliga intresseområdet, visa vad man står för och vad man vill i framtiden, skriver förbundets generalsekreterare Bo Sköld.

 Den politiska kartan börjar ritas om i Europa. Det finns tendenser och delvis en ny karta även inför valen i Sverige. Det kommande riksdagsvalet är viktigt för oss alla, det handlar ytterst om, vem vi ska ge ansvaret att förvalta Sverige i framtiden.
Svenska Jägareförbundet tar inte politiskt ställning, vi är en partipolitiskt obunden ideell förening. Men, vi måste tydligt lyfta fram vårt jaktliga intresseområde, vad vi står för och vad vi vill i framtiden så att de politiska partierna kan ge oss svar på om de stödjer vårt intresse.
Men låt oss börja i en annan ände. Vad har vi åstadkommit sedan förbundet grundades 1830? Vi bildades som en natur-, vilt- och jaktorganisation av omsorg om viltet.
Viltstammarna höll på att försvinna på grund av ett för högt jakttryck. 1938 fick vi sedan, genom handslaget med staten, uppdraget att leda jakt- och viltvårdsarbetet i hela Sverige. Lösningen har varit oerhört kostnadseffektiv och positiv för staten, allmänheten, jägarna och framförallt för våra viltstammar.
Vi har tillsammans med forskningen och myndigheter lyckats riktigt bra. I modern tid har vi aldrig haft en sådan variation och artrikedom av jaktbart vilt som vi har nu!

Vad är grundprinciperna?
Nu är vi mitt inne i ett paradigmskifte, där vi går från nationellt bevarande till regional och lokal adaptiv viltförvaltning.
Vad är det då för grundprinciper som står bakom framgångarna. Det är det ideella engagemanget, den gedigna faktabaserade kompetensen, den jaktetiska grundsynen, friheten under ansvar och våra värderingar.
Tyvärr är det för få som inser att vi jägare står för både utveckling och bevarande som säkerställer biologisk mångfald och att vårt arbete är en del av samhällets miljömålsarbete.
Hade ordet hållbart brukande funnits på 1930-talet så hade vi varit först ut, att stå för det. För jakten är ett hållbart brukande, en sund och klimatsmart naturresurshushållning.

Förbundet tar ansvar
Förutom ovanstående är långsiktighet och förutsägbarhet avgörande. Utan dessa element går det nämligen inte förvalta djur och natur med ett hållbart resultat.
Med dessa grundläggande värderingar, ska vi ställa frågor och debattera våra krav med de politiska partierna. Här måste alla vi jägare hjälpas åt, så att våra politiker förstår behovet och ansvaret. För utan våra insatser blir naturen fattigare och den biologiska mångfalden mindre.
Svenska Jägareförbundet tar ansvar, från saltsten till Bryssel!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.