fredag 29 mars

Opinion

Debatt: ”Struntar politikerna i den nya rovdjurspolitiken?”

Efter beslutet om en ny rovdjurspolitik har ingenting hänt, utom att Naturvårdsverket påbörjat nedmonteringen av densamma. På sedvanligt manér har verket börjat mala ner syftet med beslutet, att få en regionalt anpassad rovdjursförvaltning som skulle möjliggöra att trycket lättar i de hårdast ansatta områdena. Skyddsjakt skulle också bli lättare att genomföra.

Inledningsvis började verket med att sätta upp hur vargarna skulle fördela sig mellan de olika områdena. Fördelningen innebar ingen minskning där bestånden är som tätast.
Det åstadkommer Naturvårdsverket med att minst 270 vargar måste finnas i det nuvarande utbredningsområdet, i händelse av att de 30 som skulle finnas norr och söder om inte skulle lyckas etablera sig där. Hux flux så har vi ett referenstal på 330 vargar.
Nu har verket också kommit med riktlinjer till viltförvaltningsdelegationerna i länen, visserligen bara på remiss, som säger att max fem procent av rovdjuren får skjutas.
Naturvårdsverket klarar inte av att beskriva vad som ligger bakom bedömningen utan hänvisar till art- och habitatdirektivet. Där står inget om några procentsatser, där står bara skrivet om referenstal som Sverige passerat för länge sedan.

En egen agenda
Naturvårdsverket tänker helt enkelt inte verkställa riksdagens beslut, verket tänker fortfarande styra rovdjursförvaltningen från Valhallavägen. Det är helt uppenbart.
Ett statligt verk ska verkställa riksdagens beslut och inte ha en egen agenda.
Efter det här är nog ingen som kan tvivla på hur Maria Ågren ser på saken. För mig är det en gåta att hon sitter kvar.
Ibland undrar jag om miljöminister Lena Ek har avgått eller dött, hon verkar i alla fall fullständigt strunta i hur Naturvårdsverket hanterar riksdagsbeslutet.

Skyddsjakt avslås
Skyddsjakterna skulle förenklas, åtminstone trodde väl våra politiker det. Nu avslår Naturvårdsverket skyddsjakt på varg till och med om vargen befinner sig inne i en hage med godkänt rovdjursstängsel.
Man hänvisar till att det kan var genetiskt viktiga vargar från Tivedenreviret. Eller som Jan Bergstam på Rovdjursföreningen skriver på Facebook: ”Tivedenvalparna ger skydd mot skyddsjakt…” Det tycker uppenbarligen även Naturvårdsverket.
När sedan förvaltningsplanen sent omsider fastställs, så kommer den självklart att begäras överprövad i domstol, även om man skulle hamna på fem procent i avskjutning.
Vi har ännu inte fått domstolsutslag ens i första instans efter vinterns stoppade vargjakt. Det finns två instanser ytterligare.
Är det någon som på allvar tror att vi kommer att kunna påbörja en reglering av vargstammen kommande vinter?

Ett val väntar
Det är val i september och vi kan se hur alliansens talesmän och berörda ministrar nu är helt passiva i frågan, helt tysta.
De sitter stilla och betraktar hur Naturvårdsverket i sitt eget tempo ser till att den av riksdagen beslutade ”Nya rovdjurspolitiken” monteras ner och aldrig kommer att genomföras.
De förtjänar inte våra röster i höstens val. Efter åtta års snackande har Alliansen inget åstadkommit.
De kanske är tysta därför att man skäms för sin feghet över att inte ta itu med Naturvårdsverket?
Tyvärr kommer en MP-styrd S-regering ta hand om frågan. Då kommer renskötseln, jakten och djurhållningen helt att glömmas bort och offras på rovdjurens altare.

Björn Isaksson
Bottnaryd

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Bifoga gärna en porträttbild också.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.