söndag 30 april

Opinion

Publicerad 28 maj 2016 - 07:12

Sprid kunskapen om jägarnas samhällsnytta

Jägarna gör en stor insats i samhället. Det borde vi bli bättre på att berätta om för de som inte jagar. Som ett exempel lägger vi jägare ner tusentals timmar på eftersök för att förkorta djurs lidande och vi finansierar merparten av viltforskningen, skriver Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Viltförvaltningen i Sverige bygger på människors brinnande engagemang för djur, natur, hundar, viltvård och en hållbar jakt.
Engagemanget har stor betydelse för såväl människor, naturvård, jordbruk som skogsbruk. 
Det finns anledning att vi jägare stolt berättar för vår omvärld vilka samhällsnyttor vi står för. Det är viktigt eftersom den snabba urbaniseringen påverkar förståelsen och kunskapen om jakt och viltvård i Sverige. 
Sedan 1938 har Svenska Jägareförbundet samlat en unik serie data på bland annat avskjutning och andra trender i de svenska viltstammarna. Med  faktabaserad kunskap kan vi främja den svenska jakten. 
Vi jägare lägger ner cirka 5,5 miljoner timmar på inventering/observation av vilt.
Vi jägare gör spillningsinventeringar på över fem miljoner hektar. 
Engagemanget är  stort och det är en kostnadseffektiv lösning för samhälle. Vi får en unik faktabaserad förvaltning med engagerade jägare. 
Jägarna hjälper jord- och skogsbruk samt fisket med att balansera förhållandet mellan skador och vilt. 

Jägarna bevarar kulturhistoria och identifierar kulturminnesmärken eftersom vi är den grupp som är mest ute i skog och mark. Jakten innebär motion, rekreation och ger oss en naturlig friskvård, när vi jagar cirka fem miljoner dagar årligen och utöver det lägger omfattande tid på bland annat viltvård och hundträning.
Vi jägare genomför årligen mer än 45.000 eftersök av trafikskadat vilt, för att förkorta vilts lidande. Varje år nedläggs över 150.000 timmar på eftersöksverksamhet av Svenska Jägareförbundets medlemmar. Vi jägare finansierar genom det statliga jaktortet och genom medlemskap i Svenska Jägareförbundet merparten av viltforskningen i Sverige. 

Svenska Jägareförbundet har ett nära samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt för att övervaka och agera för de vilda djurens hälsa. Sammanlagt lägger jägarna årligen minst 500 miljoner kronor på olika naturvårdande insatser och cirka tre miljoner dagar på viltvård. Den svenska jakten ger totalt 20.000 ton fantastiskt viltkött årligen.
Vi jägare gör förstås mycket mer. Kan vi hjälpas åt att sprida denna kunskap om samhällsnytta till grannen som inte jagar, eller på arbetsplatsen, så skapar vi en ökad förståelse och acceptans för jakten.
Men låt oss aldrig glömma bort varför vi genererar dessa samhällsnyttor: Vi älskar jakt­en, naturen, våra hundar och gemen­skapen.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Tio frågor
  Vad kan du om våra predatorer?
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Podcast
  Landets största podcast om jakt
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Viltrecept
  Vilt, klimatsmart och gott
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • På måndag inleds vårjakten på råbock i delar av landet. Ska du ut och göra ett försök med bockarna? #jakt #svenskjakt #vårjakt #vårbock
   • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!
   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!

   Samtidigt på JaktPlay