söndag 30 april

Opinion

Publicerad 11 november 2016 - 12:38

Vem bestämmer?

Vi har sett det många gånger förut, bland annat ifråga om vargjakten, hur enskilda tjänstemän och byråkrater inom statsförvaltningen obstruerat mot politiska beslut som inte följt den väg de själva stakat ut.

Nu är det dags igen. Lennart Gert på Jordbruksverket i Jönköping vägrar fullfölja regeringens och landsbygdsminister Sven-Erik Buchts uppdrag att justera rennäringsförordningen så att det åter blir möjligt för länsstyrelserna att prioritera jägare som bor, arbetar och betalar skatt i Sverige vid upplåtelse av småviltjakt i fjällen.

För så var det nämligen från första början.

Ändringen skedde sedan länsstyrelsen i Norrbotten beslutat om vissa restriktioner för utländska jägare. Det skedde mot bakgrund av att ett gäng norska jägare missfört sig i Kirunafjällen genom att upprätta tältläger, jaga på ett avlyst område och överskrida byteskvoten om åtta ripor per man och dag med det mångdubbla.

Utländska jägare skulle nu bli tvungna att jaga med antingen jaktguide eller i sällskap med svensk jägare. Dessutom senarelades deras jaktstart med två veckor.

 

Men de nya restriktionerna ogillades av tre turistföretagare i Arjeplog som såg ett hot mot sin business. De vände sig till Kommerskollegium, som utan större utredning kom fram till regeländringen stod i strid mot EG-rätten.

Alliansregeringen föll till föga. Rennäringsförordningen ändrades snabbt som ögat för att säkerställa jakträtt på den samhällsägda marken för hela jordens befolkning. Och det hade Lennart Gert på Jordbruksverket ingenting emot.

Hade regeringen vänt sig till juridisk expertis i fråga om europeisk integrationsrätt hade man fått ett annat svar. För Kommerskollegium är inte någon domstol utan en myndighet, under utrikesdepartementet. Regeringen hade inte behövt vika sig!

I själva verket finns det ingenting som hindrar ett land att prioritera den egna befolkningen i fråga om upplåtelse av jakt och fiske. Det är snarare en regel att man gör så.

 • Danmark gör det beträffande jakten på danskt territorialvatten. Inga problem.
 • Finland gör det på statens marker. Inga problem.
 • Norge gör det på statens mark och så kallade statsallmänningar. Inga problem.

 

Jakt betraktas nämligen inte som någon vara eller tjänst som kan säljas, köpas, marknadsanpassas eller konkurrensutsättas hur som helst.

Men i Sverige ska det av någon anledning inte vara möjligt att göra vad danskar, finnar och norrmän redan gjort. Det sätter den svenska byråkratin stopp för.

Så nu återstår att se vem som bestämmer. Är det våra folkvalda politiker eller tjänstemännen?

Bakom sig har Sven-Erik Bucht regeringen och – i specifikt denna fråga – även enig riksdag. Dessa personer har vi själva utsett att företräda våra intressen. De kan både avsättas och tillsättas vilket sker vid allmänna val vart fjärde år.

Men hur väljer vi folk i Jordbruksverket?

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Podcast
  Landets största podcast om jakt
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Viltrecept
  Vilt, klimatsmart och gott
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Tio frågor
  Vad kan du om våra predatorer?

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • På måndag inleds vårjakten på råbock i delar av landet. Ska du ut och göra ett försök med bockarna? #jakt #svenskjakt #vårjakt #vårbock
   • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!
   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!

   Samtidigt på JaktPlay