torsdag 28 mars

Opinion

Krönika: SNF upptäcker landsbygden?

”Vi i Naturskyddsföreningen vill vara med och skapa berättelsen där även landsbygden är vinnare”, skriver organisationens ordförande Johanna Sandahl och generalsekreterare Svante Axelsson i senaste numret av tidskriften Sveriges Natur, under rubriken ”Tid för en ny berättelse”.

Är det månne första steget mot en insikt som så många efterlyst hos Naturskyddsföreningen?
En ny uppenbarelse kring det faktum att en stor del av Sveriges befolkning – den som lever på landsbygden – känner sig förbisedd och bortglömd av storstadens etablissemang?
En klarsyn kring något man i framför allt vargfrågan, med så stort eftertryck, i så många år, visat att man helt missat?
Nja, det återstår förstås att se.
”I en politik för en smart miljöomställning är det av yttersta vikt att miljöpolitik inte blandas ihop med fördelnings- eller regionalpolitik”, slår Sandahl och Axelsson fast, och dömer därefter ut sänkt bensinskatt och lägre miljökrav som ”extremt ineffektivt”.
Duon fortsätter:
”I den större berättelsen om att modernisera och utveckla hela Sverige krävs i stället en sammanhållen miljö-, regional- och fördelningspolitik som innehåller verktyg som även ger landsbygden ekonomiska förutsättningar att betala den miljöförstöring man orsakar. Det kan handla om alltifrån lägre inkomstskatt till riktade pilotprojekt som lockar till sig investerare.”

Man kan förstås ironisera över att en naturorganisation gör stort nummer av att den nu ska börja bry sig om landsbygden. Det vill säga den del av vårt land där den största delen av föreningens ”kärnverksamhet” – naturen – faktiskt finns.
Men den optimistiskt lagde kanske ändå kan se positivt på den nya ansats som anas i Sveriges Natur-ledaren: Att Sveriges mest inflytelserika miljöorganisation inser vikten av att se och bekräfta landsbygdens befolkning?
Men låt oss också hoppas på verklig insikt om att det behövs morötter, incitament, för att åstadkomma förändring. Att det inte räcker med enbart piska och pålagor, vilket många idag uppfattar är miljörörelsens flitigast använda verktyg.
I detta finns synnerligen tydliga paralleller till den fråga som jägarna och miljörörelsen idag är så oense om: Vargen.
Jag hoppas att Axelsson, Sandahl och hela Svenska Naturskyddsföreningen inser det – och inkluderar sådant tänkande i sin nya berättelse om Sverige och dess landsbygd.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.