fredag 29 mars

Opinion

Krönika: Rått eller torrt?

För drygt ett år sedan började jag ge mina hundar färskfoder, eller rå, fryst hundmat, i stället för torrfoder som jag utfodrat med under runda slängar 40 år. Jag har inte varit missnöjd med torrfodermärkena jag gett, särskilt taxarna har fungerat alldeles utmärkt på dem.

Men så kom det hundar av en annan ras, de hade känsligare magar och kunde ibland få kramper i magen i samband med utfodring. Framför allt fick de mycket gaser. Det var inte trevligt. Jag trodde att det var ”rasrelaterat” och bytte torrfoder till ett som skulle vara skonsammare mot magen. Det hjälpte bara lite.
Så kom ämnet upp i ett samtal med en uppfödare från ett annat land. Deras hundar fes minsann aldrig! Men vad fick de då att äta? Det visade sig att uppfödaren i många år bott granne med en slaktare, där det gick att köpa kött och ben billigt. Så deras hundar hade gått på en rå diet i generationer.

Helfoder
Där fick jag något att tänka på. Men jag är för bekväm för att köpa kött här och kycklingvingar där, och komplettera med än det ena, än det andra. Så jag letade efter ett rått helfoder i handeln, komplett och lätt att ge. Det fanns flera stycken. Jag valde ett med bara en spannmålskälla (korn) och en proteinkälla (nöt) och så få andra ingredienser som möjligt, men kompletterat med vitaminer och mineraler.

Grönsaker
Det blev en långsam övergång, för att de känsliga magarna inte skulle slå bakut. Efter ett par månader fick husets alla hundar enbart det nya fodret. Ibland kompletterar jag med råa grönsaker, till exempel riven morot eller vad som blir över av till exempel broccoli eller blomkål när jag lagar min egen mat. Det ser trevligt ut och hundarna gillar det skarpt. För det mesta äter de bara själva färskfodret, med stor glädje. Och ja, fisandet har upphört!

Synpunkter
Jag tycker att det finns så stora fördelar med färskfodret och så få nackdelar (framför allt är det opraktiskt när man är ute och reser i mer än ett par dagar) att jag bestämde mig för att försöka ta reda på mer.
Resultatet är ett antal artiklar som väger för och emot, med början i nummer 5 av Svensk Jakt, som kommer i nästa vecka. Läs och bilda dig en egen uppfattning. Och hör gärna av dig med erfarenheter, frågor eller synpunkter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.