lördag 22 april

Opinion

Publicerad 30 mars 2017 - 14:58

Gemenskap en viktig del av jägarlivet

Det är i en upplyst liten byalokal en vårvinterkväll i Norrbottens inland man verkligen får känslan av gemenskapen som jakten ger.

Gubbarna var nöjda när de efteråt i vintermörkret tog sparken eller bilen hemåt på den isiga byavägen. Någon var extra glad efter att i lotteriet ha vunnit en mössa, buff och ett par orangefärgade handskar med Jägareförbundets logga. Jag kände mig upprymd när jag körde därifrån.

 

Anders Pettersson från mårdhundsprojektet var inbjuden att berätta om mårdhunden och hur de jobbar med att inte få den att etablera sig på allvar i Sverige. Torbjörn Fälldins klassiska citat ”håll gränsen” i samband den ryska ubåtsincidenten i Karlskrona skärgård 1981 summerar lite av mårdhundsprojektet uppgift.

Norrbotten är centrum för projektet eftersom det är dit i första hand mårdhundarna vandrar från Finland. Jägarna i länet har därför en viktig uppgift. Det är jägarna som vistas mycket i skog och mark. Det är jägarna som i mångt och mycket är projektets ögon där ute. Det är också jägarna som kan skjuta en mårdhund om de får ett tillfälle.

 

Merparten av de mårdhundar som fälls av jägare skjuts i samband med älgjakt eller vakjakt på räv. Om mårdhunden skulle få ett ordentligt fotfäste i landet, med alla de problem det skulle medföra, kommer jägarna att vara en minst sagt viktig grupp att ta hjälp av.

Det var runt detta som vi hade samlats denna kväll i den lilla byalokalen. Förutom att få kunskap om mårdhunden fick vi också ett tillfälle att träffas utanför själva jakten.

 

Det är här vi får möjlighet att ventilera åsikter, ta till oss ny kunskap, snacka skit och känna den gemenskap vårt intresse ger oss.

Det är i det lilla man kan upptäcka det stora: att en jägarträff i en byalokal en vinterkväll kan få dig att känna glädje och gemenskap. Och få dig att inse att det här är en viktig del av ditt liv som jägare.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Viltrecept
  Vilt, klimatsmart och gott
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Tio frågor
  Vad kan du om våra predatorer?
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Podcast
  Landets största podcast om jakt
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Viltvård
  Så bygger du en andflotte

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag
   • Ett fantastiskt vilt!
Foto: Kenneth Johansson

   Samtidigt på JaktPlay