söndag 30 april

Opinion

Publicerad 16 november 2016 - 06:19

En hund är en hund

Djursjukhus har köpts upp, det ena efter det andra, av två stora koncerner. Evidensia och Anicura. Djurägare protesterar mot priserna på vården, allt mer högljutt i takt med prishöjningarna, och upplever att djur behandlas i onödan.

I ett inslag i SVT Dold försöker man ta reda på varför, är det veterinärernas fel, djursjukhusägarnas fel eller djurägarnas fel att det blivit så här? Svaret är inte enkelt och bilden komplex.

De stora djursjukhusen håller med dyr jourtid, de har resurser för allt mer avancerad och därmed kostsam vård. Veterinärerna kan utföra denna vård, men tycker själva att det inte alltid är etiskt försvarbart. Många hussar och mattar är så djupt fästa vid sina djur att de är beredda att betala hisnande summor för operationer och andra behandlingar.

 

Mindre kliniker

Själv har jag möjlighet att vända mig till några veterinärkliniker och djursjukhus som står utanför de stora koncernerna. Där har veterinärerna vid ett par tillfällen det senaste året avrått mig från dyra och komplicerade operationer. Jag har inte insisterat utan tacksamt tagit emot dessa råd som har haft djurens bästa för ögonen.

Även dessa kliniker hade kunnat tjäna pengar på att operera den ena hundens förstörda nacke och den andra hundens allt snabbare växande juvertumörer. Men veterinärerna har avrått. Beror det på att de står utanför storkoncernerna och har mer inflytande själva? Eller beror det på att de vet att jag har en realistisk uppfattning och inte vill utsätta mina djur för vad som helst för att få ha dem kvar? Jag har inget bra svar på de här frågorna, men de har fått mig att fundera vidare.

 

Mer jordnära

Kan det vara ett stad/landsbygdsfenomen? Att folk på landet, även om de är väl så känslomässigt fästa vid sina djur, har en mer jordnära uppfattning om liv och död. Och att de har tillgång till mindre, privatägda djurkliniker än vad folk har i stan, som är hänvisade till de stora djursjukhusen? Eller beror det på något helt annat?
Titta på inslaget i SVT Dold! Det går även att se på SVT Play.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Färre skadades
  Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
  Gör din egen hundmat
  Här får du några tips på hur du gör hundmat.
  Jaga med förnuft när det är kallt
  Sträng kyla är farligt för hunden
  Varg angriper jämthund
  Varning för starka bilder

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • På måndag inleds vårjakten på råbock i delar av landet. Ska du ut och göra ett försök med bockarna? #jakt #svenskjakt #vårjakt #vårbock
   • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!
   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!

   Samtidigt på JaktPlay