söndag 23 april

Opinion

Publicerad 24 februari 2017 - 09:42

Debatt

Miljöpartiet försöker frånta Jägareförbundet dess allmänna uppdrag genom att använda EU som bräckjärn, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

”Regeringen äventyrar det allmänna uppdraget”

I 80 år har Jägareförbundet haft hand om det allmänna uppdraget kring viltvård i Sverige. Men nu verkar Miljöpartiet försöka använda EU som bräckjärn för att frånta förbundet uppgiften.

Christofer Fjellner (M) Foto: Peter Knutson

Det är inte första gången som Miljöpartiet använder sig av EU för att sätta käppar i hjulen för svenska jägare. I bland annat frågan om vargjakt har Miljöpartiet gått via EU för att försöka stoppa den svenska licensjakten.

Staten ger varje år det allmänna uppdraget till Jägareförbundet för att leda och organisera delar av jakten och viltvården.

För att sköta uppdraget tilldelas Jägareförbundet ett bidrag på 50 miljoner kronor för viltövervakning, älgförvaltning, jägarutbildning, eftersök och för att förse allmänheten och jägare med objektiv information om jakt och viltvård. Uppdraget bygger på ideellt engagemang och har utförts utan några synpunkter från tidigare regeringar.

 

Trögt arbete

Men i somras lämnades ett klagomål in till EU-kommissionen, där den klagande påstod att bidraget i själva verket är ersättning för tjänster som staten köper och att det allmänna uppdraget därför bör upphandlas enligt EU:s bestämmelser för offentlig upphandling.

Regeringen kunde ha satt ner foten och där och då och försvarat uppdraget. I stället svarade man att en översyn genomförs, som skulle varit klar 2016.

Arbetet går uppenbarligen trögt eftersom kommissionen återkom för bara några veckor sedan med en ny fråga om hur översynen går.

Att det inte händer någonting beror förmodligen på att regeringen är djupt splittrad. Inom Socialdemokraterna finns det ett grundmurat stöd för att Jägareförbundet ska sköta det allmänna uppdraget. Miljöpartiet har däremot varit tydliga med att de vill ta ifrån Jägareförbundet uppdraget.

Och nu verkar det alltså som att Miljöpartiet precis som när det kommer till vargjakten försöker använda sig av EU för att få sin vilja igenom när de misslyckats med det i riksdagen.

 

Jägarna betalar själva

Men Miljöpartiets argument för att det allmänna uppdraget ska upphandlas offentligt håller inte. För pengarna till Jägareförbundet är inte skattepengar, utan tas från viltvårdsfonden som finansieras av jägarna själva genom jaktkortsavgifter.

Fonden uppgår till 80 miljoner kronor och medel från den delas också ut till Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket för viltforskning. En rättsutredning som Jägareförbundet har gjort visar att uppdraget inte omfattas av reglerna för offentlig upphandling.

Det är därför djupt oansvarigt av regeringen att inte ge tydliga svar till kommissionen och stå upp för en modell som har fungerat väl i 80 år och som har ett brett stöd i riksdagen. I stället äventyrar regeringen en central del av svensk jakt och viltvård, som påverkar hundratusentals jägare.

 

Drabbar många aktörer

Om upphandling blir norm får det dessutom konsekvenser för hela Folkrörelsesverige, eftersom det är många fler ideella aktörer än bara Jägareförbundet som tar emot bidrag för sina verksamheter.

Att Miljöpartiet ogillar jakt och gärna använder sig av EU för få sin vilja igenom är ingen nyhet.

Mer överraskande är det dock att Socialdemokraterna inte sätter ner foten och värnar det Folkrörelsesverige som de alltid säger sig stå bakom.

 

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Podcast
  Landets största podcast om jakt
  Viltrecept
  Vilt, klimatsmart och gott
  Viltvård
  Så bygger du en andflotte
  Tio frågor
  Vad kan du om våra predatorer?
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag
   • Ett fantastiskt vilt!
Foto: Kenneth Johansson

   Samtidigt på JaktPlay