fredag 29 mars

Opinion

Rådjuret – ett fantastiskt vilt!

Olle Olsson.

När diskuterade du rådjursförvaltning senast? Jag har nog inte hört någon göra det de senaste 20 åren. 
Nu är det dags att vi börjar behandla rådjuret med den värdighet som det förtjänar.

Jag har jagat snart sagt alla lovliga viltarter i det här landet, men jag återkommer ständigt till rådjuret. Att på egen hand, eller tillsammans med en jaktkamrat, gå ut i skogen och släppa sin tax är för mig jägarlivets absoluta höjdpunkt. Och att smyga ut en tidig, dimmig augustimorgon på jakt efter en sommarröd sextaggare går för­resten inte av för hackor det heller.
Vinterns stödutfodring av rådjur är en perfekt inkörsport för små, blivande(?) jägare. Här är det enkelt att förklara att det här med att vara jägare är så mycket mer än att kröka pekfingret några gånger per år. Och rådjuren tar tacksamt emot all hjälp de kan få de snöfyllda vintrar som dyker upp med ojämna intervaller.

Lägger fokus på rådjuren
Predatorjakt är också en viktig del i rådjursförvaltningen. Så länge myndigheterna tycker det är viktigare att hitta få lodjur än att kartlägga de som faktiskt finns är den delen av predatorjakten svår att göra något åt. Men desto lättare är det att alltid jaga mer räv. Räven dödar väldigt många rådjurskid och det är alltid en bra idé att skjuta ytterligare en räv för att värna om rådjuren.
Positivt är att Jägareförbundet lägger fokus på rådjuret i år. Jägarna har nog inte diskuterat rådjursförvaltning på 20 år och det finns säkert många enkla tumregler att följa för att få en bättre rådjursstam. Förbundet planerar dessutom att åstadkomma en utbildning i rådjursförvaltning och jag hoppas att jägarna sluter upp i bygdegårdar i hela landet.
För vi tar nog rådjuret för givet, jagar och skjuter som vi alltid har gjort. Men är det verkligen rätt väg att gå?
Du har den viltstam du förtjänar. Få gånger stämmer talesättet så bra som på rådjursstammen. 

TRÄFF!
Jägarnas bilder från sina jakter är så otroligt mycket bättre än tidigare. ­Tummen upp!

BOM!
Det är väl ändå ­meningen att rådjuret ska vara en större tillgång än att bara sluta som kadaver i rovdjursland?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.