fredag 19 april

Opinion

Viltköttet är nyckeln till fortsatt förtroende

Björn Sprängare. Foto: Bertil Lundvik

Vi har aldrig haft så mycket vilt i våra skogar som idag, och den svenska opinionen har stort förtroende för jägar­kåren. Därför är det viktigt att viltköttet görs mer tillgängligt, det gör nämligen jakten ännu värdefullare, skriver Jägareförbundets ­ordförande Björn Sprängare.

Härom dagen gick jag med två av mina barnbarn i hemmamarken då den yngsta, Signe, fäste blicken på en liten vacker blomma och frågade om dess namn. Det var en skogskovall.
Sedan observerade hon skogskovallen var helst den växte. Plötsligt hade växten fått en egen identitet. Visst är det samma sak med det vi gör i vardagsarbetet?
Vi är så problemorienterade att vi ibland måste sätta ord på det alldagligt självklara i vårt arbete för att kunna se värdet av det. Efter min skogspromenad tillåter jag mig att identifiera något vi alla kan glädjas åt.

Mer vilt än någonsin
Vi har aldrig haft så mycket vilt i våra skogar som idag. Vi som varit med några år konstaterar att man i den södra delen av landet allt oftare får tillfälle att fälla dov- och kronvilt och vildsvin, vilket inte var fallet för 25–30 år sedan. Jaktmöjligheterna har ökat och därmed också jaktupplevelserna.
En god viltförvaltning är grunden för ­denna positiva utveckling och jägarnas ­insatser är avgörande för framgången.
När vildsvinens numerär ökade kraftigt efter några gynnsamma vintrar och ollonår gjorde jägarna ett anmärkningsvärt arbete och nästan fördubblade avskjutningen. Ett strongt jobb för att behålla en sund balans i viltförvaltningen.

Rekordhög acceptans
Den svenska opinionen har ett stort förtroende för jägarkåren. Hela 87 procent är positiva till det vi gör, den högsta acceptansen någonsin. Förutsättningen är att vi tar vara på bytet och det kött som jakten ger. En fortsatt hög jaktetik är också grunden för det stora förtroendet.
Det vi lite ålderdomligt kallar allmogejakt är nog också en orsak till acceptansen. Vi jagar tillsammans i jaktlag med människor från alla delar av samhället. Jägarna delar med sig av sina upplevelser till dem som inte jagar under kaffepauser på jobbet eller då man byter några ord med grannen.
Jägarna finns överallt i samhället och har hög trovärdighet.

Gör viltköttet tillgängligt
Allt fler yngre kvinnor och män tar jägar­examen. Uppmärksamheten för jakt är just nu mycket stor i olika medier och allt fler kvinnor intresserar sig för jakt. För oss gäller det att kunna möta detta intresse så att vi får de nyblivna jägarna som medlemm­ar. Här finns en stor och positiv möjlighet för oss.
Slutligen – värdet av viltköttet. Viltet har inte varit i närheten av antibiotika eller stått i trånga bås. Ekologiskt per definition!
Låt det bli mer tillgängligt för allmänheten! Då kommer jakten att bli ännu värdefullare för ännu fler och vi kan bibehålla vårt stora förtroende hos gemene man.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.