fredag 19 april

Opinion

Ökad acceptans för jakten går via viltköttet

Björn Sprängare, ordförande i Svenska Jägareförbundet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Intresset för närproducerade livsmedel ökar. Det ger oss jägare möjlighet att erbjuda gott viltkött. Något som skapar förståelse och respekt för jakten. För att kunna nå ut med mer viltkött i handeln måste bestämmelserna runt kötthanteringen förenklas, skriver förbundsordförande Björn Sprängare.

Alternativen att tillreda en tjäder under farfars tid var inte många. Man kan ju undra hur en torr gammeltupp smakade efter många timmar i ugnsvärmen. 
Idag finns det en mängd sofistikerade varianter för att ta tillvara tjäderns speciella smakkaraktärer. 
Även behandlingen av köttet före tillredningen har haft samma utveckling.
Vår kunskap om viltkött och dess tillvaratagande har blivit djupare och bredare i takt med att vi fått fler viltslag att jaga.
För jägaren är det en minst lika viktig kunskap att veta hur köttet ska tas till vara efter skottet, som det är att på ett jägarmässigt sätt fälla viltet.

I vårt land är acceptansen för jakten stor hos allmänheten. Merparten av de politiska partierna uttrycker stor respekt för det sätt vi utövar jakten på.
Ett avgörande skäl för att vi har detta stora förtroende är att vi jagar för att ta vara på bytet. Då är det naturligtvis också viktigt att vi alla kan grunderna i kötthantering.
För den som vill veta mer i detta ämne erbjuder förbundet kurser med både teori och praktisk tillämpning.
Något mer ekologiskt kött, fritt från medikamenter och tillsatser finns inte. Dessutom är viltstammarna klimatsmarta, eftersom de inte kräver stora betesarealer där annan gröda kan produceras.
Starka viltstammar som skattas i en planerad förvaltning är en stor tillgång även i den biologiska mångfalden.

Med fler människor boende i tätorter och allt färre i daglig kontakt med skogen och jakten finns dock en risk att allmänheten i framtiden inte kommer att hysa samma förståelse för jakten som idag.
Det ökande intresset för närproducerade livsmedel, som helst också ska vara miljöanpassade, kan vara en väg att få den mest inbitne storstadsmänniskan att acceptera jakten.
Här har vi en möjlighet att erbjuda ett synnerligen attraktivt alternativ på middagsbordet, som även skapar förståelse och respekt för jakt och viltförvaltning.

Nu finns det naturligtvis inte obegränsat med viltkött, men det finns tillräckligt för att mer av varan ska kunna komma ut i handeln. Om det ska vara möjligt måste vi jägare också vara beredda att låta mer kött komma ut i marknaden.
Jägareförbundet har under flera år krävt av de politiska beslutsfattarna att de stundtals alltför byråkratiska bestämmelserna kring kötthanteringen måste förenklas.
Som vi ser det kan det ske utan att riskerna för konsumenterna ökar. Vi arbetar oförtrutet vidare i frågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.