fredag 19 april

Opinion

Det är nu vi bäddar för jakten i framtiden

Bo Sköld. Generalsekreterare i Svenska Jägareförbundet.

Den kommande jaktlagsutredningen är avgörande för oss och därför kan vi inte informera eller diskutera den för mycket. Därför är det viktigt att vi blir fler medlemmar. Våga fråga kompisarna i jaktlaget om de är medlemmar, uppmanar förbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Under sommaren har jag haft möjlighet att möta politiker i Alme­dalen och många jägare. En fråga som är avgörande för jakten i framtiden, och som diskuterats flitigt vid dessa möten är den pågående jaktlagsutredningen.
Därför tar jag tillfället i akt att lyfta fram vikten av utredningen nu, när jaktsäsongen tar fart och ni får chansen att diskutera den i era jaktlag.
Jag tror nämligen inte att vi kan informera eller diskutera jaktlagsutredningen för mycket. Den är avgörande för oss, för jaktnäringen och inte minst för kommande generationer av jägare.
Jaktlagsutredningens slutbetänkande kommer att sätta ramverket för all jakt, för lång tid framöver – och det är nu tåget går.

Utredningens resultat kommer att ge oss jägare och jaktnäringen fortsatt förtroende med frihet under ansvar eller en ökad reglering. Självklart blir det inte så svart eller vitt, men det understryker storheten och därmed vikten av ett kraftfullt engagemang.
Vi anser att grunderna i det kommande slutbetänkandet ska utgå ifrån den framgångsrika svenska jakt- och kulturtradition­en. Med personligt ansvarstagande, faktabaserad kunskap, lokalt ideellt engagemang och en stark jaktetik.
Viltförvaltningen ska ske lokalt, med mandat och tydliga mål för att uppnå adaptivitet.
Vi anser att löshundsjakten är en förutsättning för en effektiv viltförvaltning och att den i sig är värd att stärka som kulturarv.
Lagar och förordningar måste vara enkla, konkreta och anpassade efter de lokala förutsättningarna där de ska verka.
Vi anser att förbundets allmänna uppdrag är centralt för att leda delar av den svenska jakten och viltvården i praktiken.

Vad kan göras för att hjälpa till? Det absolut viktigaste är att vi är många jägare som backar upp och skapar kraft. Får jag uppmana till något, så är det att våga fråga kompisarna i jaktlaget om de är medlemmar. Berätta varför det nu är så viktigt att vi samlat agerar för jakten i framtiden.
Ett annat viktigt område, där vi alla kan göra skillnad, är etiken. Frihet under ansvar är ett fundament – men för att vi ska få behålla friheten, krävs att du och jag har civil­kuraget att stå upp för jaktetiken i vardagen.
Jag vill även tacka alla som förtjänstfullt arbetat för att vi ska bli fler medlemmar. Den 1 augusti var vi drygt 11.000 fler betalande medlemmar jämfört med i fjol.
Avslutningsvis önskar jag dig och ditt jaktlag skitjakt! Och glöm inte att använda din demokratiska rättighet att rösta den 14 september.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.