torsdag 28 mars

Opinion

Det är dags att ta nästa steg i viltförvaltningen

Foto: Lars-Henrik Andersson.

Det är nu dags att gå över till samförvaltning av viltet. För samhället är det billigast och mest ändamålsenligt att bygga vår framtida viltförvaltning på Jägareförbundets organisation och vårt allmänna uppdrag, skriver generalsekreterare Bo Sköld och riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

Viltförvaltningen i Sverige har genomgått stora reformer de senaste åren. Decentraliseringen har skett snabbt. Förvaltningen av de stora rovdjuren har flyttats från Naturvårdsverket i Stockholm till länsstyrelserna runt om i landet. Älgförvaltningen har förflyttats från länsstyrelserna till 149 älgförvaltningsområden. I grunden är det ett resultat av förbundets målmedvetna arbete.
Ryggraden i vår viltförvaltning är fortfarande älgen. Jaktvårdskretsarna är formade efter det förra älgjaktssystemet, men den praktiska viltförvaltningen sker idag i hög utsträckning i älgskötselområden. Vårt lokala engagemang och vår kunskap blir därmed inte lika självklara  – det duger inte för Jägareförbundet.

Samförvaltning
Vi är övertygade om att nästa steg i vår viltförvaltning stavas ”samförvaltning”. De stora rovdjuren i delar av Mellansverige spelar större roll för älgens och rådjurens utveckling än jakten. 
Vi skjuter idag kronhjort i hela Sverige. Förra jaktåret sköt vi 37.000 dovhjortar i huvudsak i tre sydsvenska län. I fjol sköt vi fler vildsvin än älgar i landet. Listan kan göras lång. Vi kan inte längre förvalta bara älgar, vi måste förvalta hela ekosystem. 
Vilka är det då som ska ta detta steg från att stuprörsförvalta älgar? Det är Jägareförbundet. 
Få andra intressenter har förbundets breda anslag, utan ofta finns ett särintresse att bevara eller att minska en viltart. Vi har intresset av att förvalta allt vilt och det är nog bara vi som har kunskapen samt organisationen att ta ansvar för förvaltningen i hela landet, med ideellt engagerade förvaltare.
Vi är fast övertygade om att det nu är dags för förbundet att ta nästa steg när det gäller den praktiska och lokala viltförvaltningen. Vi måste rusta oss för att möta en framtida samförvaltning av vilt. 

Samla kunskap och fakta
Det är därför vi nu jobbar hårt med att samla fakta och kunskap i fokusprojekt om vildsvin och hjortar. 
Det är därför vi bygger om vårt Viltdata.se så att det kan hantera allt vilt. Det är därför vi just nu arbetar fram inventeringsmetoder för vildsvin och hjortar och diskuterar med Naturvårdsverket hur vi kan få en bättre inventering av stora rovdjur.
För samhället är det utan tvekan det billigaste och mest ändamålsenliga att bygga vår framtida viltförvaltning på Jägareförbundets organisation och vårt allmänna uppdrag. 
Nu är det dags att vi får och tar ansvaret för en samförvaltning av allt vilt med Jägareförbundet som ryggrad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.