söndag 30 april

Opinion

Publicerad 18 november 2015 - 21:40

Kretsarnas viktiga roll – nu och i framtiden

Björn Sprängare, ordförande i Svenska Jägareförbundet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kretsarna utgör basen i Jägareförbundets organisation men frågan är vilken roll de ska ha i framtiden. Kanske ska kretsarnas arbete se annorlunda ut i de olika delarna av landet. Länsföreningarna ska nu se över hur kretsarna ska arbeta i framtiden, skriver förbundsordförande Björn Sprängare.

Svenska Jägareförbundets cika 155.000 medlemmar är alla medlemmar i någon av de 374 kretsar som utgör basen i förbundets organisation. Under de dryga 40 år som jag varit medlem har jag aldrig blivit kontaktad av min krets och heller inte själv sökt kontakt.
Det viktigaste för mig är att med medlemskapet stödja ett starkt och kompetent förbund som kan företräda mina intressen mot myndigheter och politiker. Förmodligen är jag inte ensam om att ha en sådan relation till förbundet.

I kretsarna gör många förtroendevalda stora insatser för jakten och för förbundet. I kretsarna finns personer som med sitt lokala kunnande och engagemang ger förbundet den unika ställningen att vara väl förankrat i praktiskt taget varje socken i landet.
Kretsarna är också rekryteringsbasen för förtroende­valda i länsföreningarna. Kretsarna har  en viktig roll i förbundet trots att inte alla medlemmar deltar aktivt i kretsverksamheten.
Samhället genomgår nu snabba och stora förändringar. Urbaniseringen är en sådan samhällsförändring som direkt påverkar jakt­en, förbundets och kretsarnas verksamhet. Alla ideella organisationer har svårigheter att rekrytera människor till förtroendeuppdrag. Vårt förbund är inget undantag.

Kretsarna hade tidigare en väl definierad roll i den dåvarande älgförvaltningsorganisationen. Idag kan man inte fylla den rollen på samma sätt som förr. Saknaden av en tydlig roll är påtaglig och därför är också ­krets­arnas verksamhet mycket varierande.  
Frågan är vilken roll kretsen ska ha i framtiden och på vilket sätt kretsen ska kunna fortsätta vara basen i förbundets organisation?
Hur ska vi exempelvis möta de stora samhällsförändringarna i vår tid? Vid årets stämma beslutades att sätta igång arbetet och uppdraget har lagts ut på länsföreningarna. Arbetet förutsätter ett engagemang från kretsarna för att det ska bli trovärdigt och väl förankrat.

Det finns många goda exempel på kretsar som tagit initiativ och dragit igång aktiviteter som stödjer det som förbundet står för. Jaktens förutsättningar är mycket olika i våra olika landsdelar och därför kanske också kretsarnas arbete och roll kan vara olika.
All jakt bedrivs lokalt och den lokala förankringen är en grundbult i vårt förbund. Därför måste också förbundets organisation byggas underifrån.
Under det kommande året hoppas jag att varje krets på något sätt bidrar till att skapa ett ännu starkare Jägareförbund för fram­tiden.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Tio frågor
  Vad kan du om våra predatorer?
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Podcast
  Landets största podcast om jakt
  Viltrecept
  Vilt, klimatsmart och gott
  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • På måndag inleds vårjakten på råbock i delar av landet. Ska du ut och göra ett försök med bockarna? #jakt #svenskjakt #vårjakt #vårbock
   • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!
   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!

   Samtidigt på JaktPlay