torsdag 18 april

Opinion

Debatt: ”Inkonsekvent av EU att skärpa vapenlagar”

Nu talas det åter inom EU om förbud mot halvautomater. Foto:Lars-Henrik Andersson

I mars 2014 avlider en man i Helsingborg efter skadorna han fått vid en misshandel. Skälet till misshandeln är att han hejar på Djurgården. Debatten som följer blir het, men ingen gång ser jag förslag om att förbjuda publik vid fotbollsmatcher. 

I den efterföljande debatten till händelsen i Helsingborg talas det om ansvar. Klubbars ansvar, polisens ansvar. Sedan, efter en tid, är det mesta som vanligt. Ingen gång läser jag artiklar skrivna av politiker om att förbjuda fotboll eller att – kanske mer logiskt – förbjuda publik vid fotbollsmatcher.
EU försöker 2013, anfört av dåvarande handelskommissionär, ”liberala” Cecilia Malmström, sig på en skärpning av EU:s vapendirektiv. 
Förslaget, som bland annat innebär ett förbud mot halvautomatiska jaktgevär, röstades ner. Skälet var att förslaget var dåligt. Det skulle inte ha någon påverkan på brottsligheten, men däremot göra livet svårare för jägare och sportskyttar. Så långt allting gott. Förnuftet segrade.

Förslag görs om
Men förbudsivrarna i EU ger sig inte så lätt. Man gör om förslaget, och avvaktar rätt tidpunkt. 
Så händer det, en terroristattack i Paris som dödar fler än 100 oskyldiga människor. Terrorister beväpnade med illegala automatvapen och bomber spränger, skjuter och dödar. 
Nu är det läge att aktualisera förslaget igen, tycker EU-kommissionen. Detta trots att om förslaget redan genomförts hade det inte hindrat varken attacken mot Charile Hebdo eller terrorattackerna 13 november. 
Den stora frågan är varför man vill genomföra detta, eftersom det är väl belagt att det inte alls skulle påverka vare sig terrorism eller brottslighet.
Vill man skapa ett tryggare samhälle genom att förbjuda och försvåra olika idrotter och fritidsintressen kanske man borde vara konsekvent?
Johan Feldtmann
Vänersborg

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.