fredag 29 mars

Opinion

Debatt: ”Ygeman sprider dimridåer”

Den senaste tiden har media uppmärksammat arbetet med EU:s nya vapendirektiv och vilka konsekvenserna kan bli för jägare och sportskyttar. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har med sitt sedvanliga förtroendeingivande tonfall försökt mana till lugn, medan andra – däribland jag själv – haft svårt att känna tillit till klåfingriga politikers välvilja i frågan.

Det går utan vidare att leda i bevis, att vinsterna för övriga samhället helt uteblivit av många tidigare lagskärpningar, och att så kommer det att bli även denna gång.
Härom dagen fattade EU:s ministerråd beslut om vilket förslag man vill gå fram med till parlamentet. Klart är att man avser att införa krav på mentaltester och femårslicenser för ”särskilt farliga vapen”.
Trots att riksdagen ansåg att detta var förkastligt, och trots att Anders Ygeman själv twittrat om att han inte ville se ett sådant regelverk, beskriver han detta som en framgång, och att han har jägare och sportskyttars stöd för ändringarna.

Anmäld till KU
Nu har inrikesministern blivit anmäld till KU, vilket i bästa fall leder till kritik som blåser över på en dag eller två. Skyttar och jägare som på olika sätt drabbas av försämringarna får dock leva med dem tills nästa försämring kommer, om sådär åtta-tio år eller så. Detta medan Anders Ygeman fortsätter att se på fotboll och ha det som vanligt.
Det har aldrig begåtts något brott i Sverige med ett lagligt ägt sportskyttevapen av typen som nu ska klämmas åt. För samhället kommer det inte att bli någon skillnad alls, eftersom brotten med skjutvapen i huvudsak begås med insmugglade automatkarbiner och andra vapen som aldrig varit lagliga någonstans.
Förändringar i vapenlagstiftningen har aldrig blivit till jägare, skyttars eller samlares fördel, och har med undantag för förvaringskraven inte lett till några vinster för övriga samhället.

Missledande information
Jag skjuter inte dynamiskt gevär själv och har inga planer på att börja med det. Det finns dock ingen anledning att svälja den missledande informationen från Anders Ygeman och regeringen.
Nästa gång det ska skärpas lagar är det ägare till någon annan vapentyp som ska mentaltestas för att ”anpassa sig till det större samhällsintresset” i de små stegens tyranni.
Svenska Jägareförbundet bör fortsätta samverka med övriga organisationer för att försöka påverka EU-parlamentet att ta ställning mot förslaget.
Enskilda skyttar, jägare och samlare behöver mobilisera mot det dåliga i EU:s nya vapendirektiv.
Låt politikerna veta att vi inte accepterar att vara offerlamm när de ska visa dådkraft och slå i luften. Det är bråttom.

Johan Feldtmann
Jägare och pistolskytt
Vänersborg

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.