torsdag 18 april

Opinion

Debatt: ”Vad ska vi visa och tala om på nätet?”

Jag har med intresse följt den ökande dialogen, hur en del av oss jägare väljer att beskriva sina egna jaktupplevelser inte minst för den stora allmänheten. Det är hög tid att jägarkåren rannsakar sig själva i det avseendet.

I senaste Svensk Jakt återfinns artiklarna Jägarnas bilder – största hotet mot jakten, samt en artikel under vinjetten Bakpasset, ”Vilken bild ger du av din jakt?”. Jag ställer mig tills största delen bakom budskapet, men funderar över riksjaktvårdskonsulent Daniel Lignés uttalande att: ”vi ska vräka ut bilder och jaktskildringar” till vilken nytta då?
Undertecknad har med förundran och ibland ren förfäran tagit del av hur en del jägare väljer att beskriva sin jaktdag.
Det är hög tid att vi rannsakar oss själva när det gäller detta. Det har tyvärr visat sig att det även i vår egen tidning förekommit tvivelaktiga artiklar och bilder.
Det får aldrig gå så långt att Svensk Jakt blir ett forum (klubb) för egen beundran, det finns alltid en grupp ickejägare som läser tidningen.

Prioriterad etik
Etikfrågorna ska ju prioriteras, så hur vi uppträder är ju i högsta grad en etikfråga. Jag hoppas att med detta och andras inlägg i debatten kunna bidra till en fortsatt dialog kring dessa frågor.
Skulle vi inte reagera, eller få en annan insikt till stånd, bidrar vi bara själva till det aktiva jaktmotståndet.
Möjligen är en orsak till det här beteendet den nya ”moderna jägaren som inte har fått jakten i generna” där avståndet till allmogejakten blivit alltför stort, och förståelsen alltför liten.
Jag har vid många tillfällen fått uppleva bristen på tålamod hos många jägare vid en klingande drevjakt. Det ska i stället vara action med kortdrivare och många skottillfällen.
Kanske finns det ett samband till våra snabba sociala medier (action till varje pris) där man måste synas och höras, men där det inte alltid blir så bra till slut.

Jan Teichert
Gryt

 

Svensk Jakt svarar:

Vår publicering Jägarnas bilder – största hotet mot jakten? har gett upphov till många reaktioner och diskussioner bland jägarna.
Det har vi kunnat konstatera av de reaktioner som riktats direkt till oss på Svensk Jakt-redaktionen, men också av de diskussioner som förts i sociala medier i kölvattnet av vår publicering.
De allra flesta läsare – däribland Jan Teichert – har välkomnat vårt val att ta upp detta ämne för diskussion. Det är glädjande.
Mindre glädjande att ta del av är svepande och oprecisa anklagelser om att Svensk Jakt ska ha publicerat ”tvivelaktiga artiklar och bilder”.
Självfallet är vi som jobbar med Svensk Jakt öppna för synpunkter på våra publicistiska val. Men då måste man också kunna lämna exempel på fall där man anser att vi brustit. Sådan kritik är annars helt omöjlig att bemöta.

Martin Källberg
Chefredaktör Svensk Jakt

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.