lördag 20 april

Opinion

Debatt: ”Vad gör Jägareförbundet i vargfrågan?”

Foto i hägn: Olle Olsson

Vad gör egentligen Svenska Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, LRF, fäbodbrukarnas intresseorganisation, med flera, åt den nationella vargplågan?

Vargplågan sätter stora och många käppar i hjulen för många människor som jagar och som har andra naturnära intressen.
Många jägare som jag känner har minskat förtroende för sina respektive organisationer, inte minst för Jägareförbundet.
Känslan av att Miljöpartiet med dess ledare i spetsen har lagt någon slags munkavle eller agerandeförbud på ovan nämnda organisationer växer sig allt starkare.
Att som medlem i Svenska Jägareförbundet få Svensk Jakt elva gånger om året räcker inte. Det måste mer till. Var lite hårdare i nyporna.
Vi medlemmar vill se resultat. Nu!
Lasse Johansson 
Söderhamn

Jägareförbundet svarar:

Med jämna mellanrum får Svenska Jägareförbundet frågan vad vi gör i vargfrågan.  Frågan är befogad med tanke på hur viktig den är.

Låt mig först berätta att idag ligger alla viktiga beslut högt över förbundets huvud. Exempelvis ska Högsta förvaltningsdomstolen avgöra hur alla överklagande ska hanteras, EU-kommissionen funderar på om den ska dra Sverige inför EU-domstolen. 
Ingen organisation i Sverige har någon verklig makt att bestämma hur vargförvaltningen ska fungera. Besluten ligger på regerings-, EU-, domstols- och myndighetsnivå. 
Istället handlar det om att förklara frågan för så många människor som möjligt och beskriva konsekvenserna av olika scenarier. 
Det kan tyvärr låta lite flummigt, men det allra viktigaste just nu är att visa att vi har trovärdiga och kloka åsikter. Visa att vi har fakta och forskning bakom våra ställningstagande. Att det är våra förslag som är de bästa och att de har stöd av andra grupper i samhället. Det handlar om att bygga förtroende.

Vinner segrar
Trots att vi har haft en oerhört lång och tuff uppförsbacke så vinner vi små segrar ganska ofta. Ibland är dessa så små att ingen upptäcker dem. 
Men tillsammans hjälper dessa små segrar till att göra vargförvaltningen bättre. 
Som exempel på detta kan jag nämna att förra vinterns vargjakt inte hade blivit av om inte Jägareförbundet lyckats basera ett överklagande på en EU-dom, och blir det en vargjakt nu i vinter är det mycket förbundets förtjänst. Så visst gör vi skillnad.
Under hösten har Jägareförbundet arbetat stenhårt med alla frågor runt vargarna. 
Vi har varit i Bryssel ett antal gånger, vi har haft otaliga möten med politiker, myndigheter, forskare och andra beslutsfattare. Vi har granskat allting som myndigheter har presenterat och gjort egna analyser, deltagit i många arbetsgrupper, samt tagit fram kompletterande underlag. 
Vi har debatterat i tidningar och skickat skarpa remissvar till myndigheter och regering.

Ger aldrig upp
Jag kan förstå att det är svårt att få en samlad bild över vad Jägareförbundet gör i vargfrågan. Det bästa sättet är nog att regelbundet gå in på vår webbsida jagareforbundet.se. Där presenterar vi mycket fakta om det dagliga arbetet och förklaringar kring vad vi gör och tycker. Av utrymmesskäl kan jag inte beskriva allting här.
Jag vill dock understryka att förbundet delar din frustration om att arbetet med att skapa en bra vargförvaltning tar för lång tid, samt att det finns en överdriven försiktighet kring vargarna. 
Men du kan vara säker på att vi gör allt vi kan. Och vi kommer inte ge upp. Det kan du lita på.

Magnus Rydholm
Kommunikationschef

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.