fredag 29 mars

Opinion

Är vargen en del av Sveriges fauna? En frågeställning som väcker debatt inom Jägareförbundet. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Uttalande saknar täckning i policy”

Från de styrande inom Svenska Jägareförbundet brukar man så fort rovdjuren kommer upp hänvisa till policyn och handlingsplanerna. Det är de som gäller. Det är därför med stor förvåning jag läser på hemsidan att förbundets ordförande Björn Sprängare uttalar att de stora rovdjuren, inklusive vargen, är en del av Sveriges fauna.

Någon täckning för att förbundet anser detta finns varken i policyn eller i handlingsplan varg. Tidigare stod det så, men detta togs bort efter förslag från Jägareförbundets rovdjursråd. Rådet ansåg inte att det var förbundets sak att ta en sådan ställning.

Förbundsstyrelsen gick på rådets linje och föreslog sedan den nya skrivningen till medlemsstämman som beslöt att gå på styrelsens linje och fastställde den nya handlingsplanen. Man kan ha vilka åsikter man vill, men respekt för förbundets årsstämma borde innebära att det som denna beslutar ligger till grund för uttalanden från styrelsen och dess ordförande.
Att hänvisa till något som efter moget övervägande strukits i handlingsplan och policy kan inte vara acceptabelt. En rättning och ursäkt till medlemmarna kan vara på sin plats.
Hans Boström
Medlem i Jägareförbundet och i arbetsgruppen Meningsfull jakt
Tidigare ledamot i Jägareförbundets rovdjursråd

 

Fotnot: Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare har erbjudits replik på Hans Boströms inlägg, men hänvisar till sitt svar på Boströms öppna brev den 5 januari, som finns att läsa här: Öppet brev till Björn Sprängare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.