lördag 24 juni

Opinion

Publicerad 22 maj 2017 - 11:17

Debatt

”Vi måste stå upp mot de krafter som försöker försämra möjligheterna att utöva jakten och det är nödvändighet att verka för färre regler. Till exempel genom att förenkla möjligheterna att få tillstånd för åtelkameror”, skriver företrädare för Jägareförbundet Dalarna.

Debatt: ”Utmaningen är att värna jakten”

Vi lever i en urbaniserad värld och även i vårt land bor allt fler i större städer även om landsbygdsbefolkningen inte minskar. Vi tror att en av morgondagens stora utmaningarna är att värna jakten som har haft stor betydelse sedan urminnes tider.

I dagens jakt är viltvård och etik viktiga beståndsdelar. En av anledningarna till Svenska Jägareförbundets födelse var att värna viltstammarna.

Uppenbart saknar många som uttalar sig mot jakt kunskap i ämnet. Men ser vi till mätningar har jägare ett mycket högt förtroende hos svenska folket.

Ibland ifrågasätts jakt- och viltvårdsuppdraget, mera känt som allmänna uppdraget som Svenska Jägareförbundet har uppdrag att sköta.

 

Bra skött uppdrag

Första avdelningen av Jägareförbundet bildades redan på 1830-talet. 100 år senare, 1938, antogs en ny jaktlag i Sveriges riksdag.

Då fick också förbundet det allmänna uppdraget som under alla år har det skötts på ett sätt som medfört att det finns kvar än idag. Det finns heller inget bärande argument att det ska förändras.

Vi har i dag starka viltstammar med få undantag. Det är avgiften för statligt jaktkort som finansierar det allmänna uppdraget och inte statlig skatt.

 

Vansinnig regel

Vi måste stå upp mot de krafter som försöker försämra möjligheterna att utöva jakten och det är nödvändighet att verka för färre regler. Till exempel genom att förenkla möjligheterna att få tillstånd för åtelkameror.

Vid björnåtel får inte hund släppas i närheten av åteln. Naturligtvis en vansinnig regel. Björnstammen ska förvaltas och ett visst antal ska skjutas.

Om en observation görs av en ensam björn vid en åtel så får inte hunden släppas på platsen. Det kan medföra att en björnhona med ungar istället blir de djur som hunden anträffar först. Helt i onödan och kan i värsta fall resultera i att en björn som är fredad skjuts.

 

Rörlig lampa på dispens

Vildsvinen breder ut sig i Dalarna och jordbrukare och markägare kräver att avskjutningen ökar. Med tillstånd att använda kamera vid åtel skulle det bli lättare att både inventera och se vilka tider som åteln besöks.

En generell dispens att använda rörlig lampa vid jakt på vildsvinen i växande gröda skulle också förenkla förvaltningen.

Beslut om jakt ska fattas i Sverige och inte i Bryssel.

Jakten är viktig för många som bor i Dalarna och det är angeläget att så många beslut som möjligt fattas här i Dalarna.

Vi tror att de som är vana att vistas i skog och mark är bättre på att fatta relevanta beslut. Har du aldrig haft barr innanför skjortkragen är risken stor att beslut fattas på fel grunder.

 

Ulf Berg

ordförande Svenska Jägareförbundet Dalarna

Mats Larsson

vice ordförande Svenska Jägareförbundet Dalarna

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Debattredaktionen

debatt@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Ursus arctos
Foto: @johnnyolsson67
   • Lördag och söndag, 3-4 juni, bevakar vi @jagareforbundet årsstämma på Öster Malma.
Följ rapporteringen på svenskjakt.se!
   • Pandion haliaetusFoto: Kenneth Johansson
   • Den här årstiden gäller det att hålla extra koll på var man sätter fötterna under skogspromenaden... Foto: Martin Källberg/Svensk Jakt
   • På måndag inleds vårjakten på råbock i delar av landet. Ska du ut och göra ett försök med bockarna? #jakt #svenskjakt #vårjakt #vårbock
   • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!

   Samtidigt på JaktPlay