tisdag 19 mars

Opinion

Debatt: ”Två år utan att S uppfyllt sitt löfte om fjälljakten”

Regeringen har vid ett flertal tillfällen både innan och efter att den kom till makten utlovat att en ändring av regelverket för fjälljakten. Nu har den S-ledda regeringen suttit i snart två år, det vill säga vi är framme vid halvtid, och förutom en något svag promemoria har inget skett!

Det finns företrädare för den sittande regeringen som har gjort ett heroiskt arbete för att förbättra villkoren för i Sverige boende fjälljägare.
Tyvärr måste vi nu – efter två år med den nya regeringen – konstatera att dessa personers genuina engagemang inte har gett mycket annat än ingenting. Den socialdemokratiska regeringen har tydligen inte insett vidden och allvaret i denna fråga, precis som i förhållande till andra jaktfrågor.
Vi, en grupp engagerade jägare, samt Jägareförbundet och andra har visat regeringen att EU inte har några negativa synpunkter på en positiv särbehandling av jägare boende i Sverige.
Vi har visat att EU accepterar långt hårdare restriktioner för gästjägare i andra länder, vi har visat att de turistentreprenörer som bygger sin verksamhet långsiktigt skapar arbetstillfällen och mervärde kring jakten ställer sig bakom regeringens PM samt de krav som ställs från jägarintressena.
Trots detta har inte regeringen lyckats uppfylla sina löften. Att beskriva sina känslor över detta som besvikelse vore en mild underdrift.

Detsamma som med vargen
Det är svårt att inte dra parallellen till en annan stor och viktig fråga, vargen. Här har vi samma situation:
En alliansregering som hade sin chans, en ny regering som – i opposition – lovade bättring men som inte har levererat annat än luddiga förslag om ändrad rättsordning.  
Också i vargfrågan finns en lösning liggande på bordet framför politikerna men det verkar svårt att hitta viljan till att ta de stora och nödvändiga greppen. Hur ska man kunna tro att sittande regering ska kunna lösa långt svårare frågor när de inte ens kan leverera på ett vallöfte och i en sak som är så väl dokumenterad som fjälljakten?
Varför vill man inte lösa enkla frågor och varför kommunicerar man inte sina eventuella problem med parterna i målet?

Tystnaden är total
Alliansregeringen försämrade och förstörde fjälljakten, den nekade också att lyssna till förnuft och fakta.
Nuvarande regering lovade högt och heligt att lösa frågan med omedelbar verkan och ett pennstreck. Efter två år har vi ingen lösning och det enda vi hör är en ekande tystnad! Är den ena bättre än den andra? Mitt svar är tyvärr nej.
Vad göra? I Svensk politik finns idag ett tredje alternativ. Vi har länge varit motståndare till att ta upp den tråden men nu tror jag det är på hög tid att utforska den möjligheten i såväl fjälljaktfrågan som i andra tunga jaktfrågor.

Det är redan kört
Vi går nu in i sommar och semestertider med allt vad det innebär. Regeringen får en absolut sista frist till den 15 september för att göra något konkret i fjälljaktfrågan. Innan höstens jakt kommer vi ändå inte att få till stånd några ändringar, det är redan kört.
Om inte en ändring av rennäringsförordningens paragraf tre har kommit till stånd innan halva september har passerat (det var lovat 1 april) och om inte arbetet med att utforma ett regelverk har påbörjats inom samma tid kan vi utgå från att tunnorna skramlar ihåligt. Vidare att det socialdemokratiska alternativet var lika illa som alliansregeringen i dessa frågor.
Om så skulle visa sig vara fallet så är vi som driver dessa frågor skyldiga att utröna det tredje alternativet, i annat fall är vi lika ansvarslösa som man kan befara att de två huvudblocken är.
Några konkreta frågor till regeringen: Har ni i opposition hävdat att förra regeringens beslut om paragraf tre i rennäringsförordningen var felaktigt? Ja eller nej! Har ni lovat att ändra på det vid ett maktskifte? Ja eller nej! Har ni fullföljt ert löfte efter två år vid makten? Ja eller nej!
Michael Fossum

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.