fredag 29 mars

Opinion

Debatt: ”Symboliken stöter medlemmarna”

Slutreplik från Inge Brorsson i debatten om valberedningens förslag till nya styrelseledamöter i Svenska Jägareförbundet.

Låt mig först bemöta K G Abramssons påstående att jag försåtligt nämner att Rolf Annerberg är S-politiker. Här lånar sig Abramsson till sämsta sortens advokatyr. Googlar man på Annerberg får man just den beskrivning som jag anger i artikeln, dock mycket mera omfattande. S-märkningen är i detta sammanhang helt oväsentlig. 
Vad som är väsentligt gällande nomineringen av Annerberg är hans tidigare uppdrag som generaldirektör för Naturvårdsverket.

Fientligt mot jägarna
NV (efter Valfrid Paulsons tid) är för mig – och sannolikt för flertalet jägare och medlemmar av Jägareförbundet – en myndighet som agerat klart fientligt gentemot inte enbart jakt och jägare utan även mot all mänsklig verksamhet, som på något sätt berör naturen. Verket har även jaktens uttalade fiender Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) och Miljöpartiet som rekryteringsbas. Det som stöter jägarna/medlemmarna är symboliken i att nominera en före detta GD för verket! 
Vad kan man vänta sig härnäst om valberedningen får fortsätta – att man nominerar en hög företrädare för storskogsbruket eller LRF (som i en motion vill utreda om Jägareförbundet skall fråntas det allmänna uppdraget)?
Beträffande K G Abramssons historieskrivning om valberedningen från förra året erkänner jag att jag varit felinformerad och ger K G rätt. Dock stämmer det att valberedningens nominering förlorade vid valen.

EU-meriter – inget plus
Abramsson beskriver i mycket uppskattande ordalag Annerbergs förtjänster bland annat som ordförande i Jägarförbundet Stockholm och hans meriter inom EU. Under hans tid som GD ratificerade Sverige Århuskonventionen, som under en följd av år givit vargkramarna juridisk rätt att överklaga och inhibera beslut om vargjakt. Dessutom förlorade vi sommarjakten på morkulla under hans tid på NV. 
Beträffande Annerbergs förtjänster av arbete inom EU är nog de flesta jägares syn negativ – efter de senaste årens vargpolitik som gått i stå. Åsikten är att våra politiker och jägarorganisationer i stället aktivt borde arbeta för att jakt och all viltförvaltning inklusive rovdjur skall vara en helt nationell fråga utan inblandning av EU. 

Eloge för Nordquist-nominering
Abramsson noterar att vid ett telefonmöte med våra länsförbunds ordförande enbart positiva reaktioner kommit beträffande nomineringen av Annerberg. Så kan det nog vara. Nu är väl inte ordförandena i våra länsförbund representativa för hur tankarna går ute i kretsarna och bland våra medlemmar. Det är ute i medlemmarnas verklighet jag ser den stora risken för ett medlemstapp om vi väljer en före detta GD för NV!
Avslutningsvis vill jag dock ge K G Abramsson och valberedningen en eloge för nomineringen av Britt Marie Nordquist!

 

Inge Brorsson
Ordförande Rättviks jaktvårdskrets

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.