tisdag 19 mars

Opinion

Debatt: ”Skabbangrepp ett tecken på för många vargar”

Den snabbt genomförda vargjakten och rapporterna om hur många vargar det finns borde stämma till eftertanke hos de välutbildade människor som hävdar att vargen är utrotningshotad.

I Örebro län har skabbangripna vargar skjutits, något som tyder på att det finns för många vargar som lever tätt inpå varandra. Effekten blir densamma som när man inte håller ner rävstammen.
Nu är kvoten fylld i Örebro län, men de skabbangripna vargar som skjutits borde räknas bort från tilldelningen, och istället betraktas som fällda under skyddsjakt av etiska skäl.
De skabbangripna djuren lider något fruktansvärt. Med tanke på att angreppen är i olika stadier hoppas jag att det sätts in resurser för fortsatt jakt, innan det händer något tråkigt på grund av att vargarna blir avtrubbade på grund av sjukdomen och då blir mer farliga i möten med människor och djur.

Känner ansvar
Vi som vistas i markerna året om vet hur stor vargstammen blivit. Men det enda vi får höra är att vi som jägare bara är ute efter att döda. Visst, det finns rötägg i jägarkåren som inte visar ödmjukhet inför naturen, men vi som verkligen bryr oss ska inte behöva drabbas av sådana påhopp.
Man ser vilka i jaktlaget som har känslan för naturen, och det går att urskilja de som bara tror de är jägare, utan insikt och respekt för naturen. Jag känner ett ansvar för att ta upp ett resonemang med en sådan jaktkamrat. Det är viktigt att göra det, eller hur?

Intelligent djur
Vargen är ett otroligt anpassningsbart djur med hög intelligens. Att de är flockdjur gör det hela än mer svårt att förstå hur de fungerar. Varför har inte dessa högutbildade människor som uttalar sig så tvärsäkert, den kunskapen som jag har? Det är högst anmärkningsvärt att jag – som inte ens har gymnasiekompetens – vet hur dessa djur fungerar.
Alla påstående om varg som jag hört under åren har i många fall varit rent ut sagt makabra.
Jag fick inte luft vid ett tillfälle när jag läste om att vi skulle göra våra jakthundar vargrena. Att en forskare ska ha län för att komma med sådana idiotiska förslag är häpnadsväckande. Man undrar ju var kunskapen finns om djur, överhuvudtaget.

Hata inte vargen
Till sist: hata inte vargen, för den gör precis det den är här för. Vargen är en riktig överlevare.
Ska man tycka illa om något så är det politiken politik och alla dessa märkliga organisationer och aktivister som inte har någon förståelse för djuren och deras behov.
Nu hoppas jag på förlängd jakt på vargar som bär på skabb, för att förkorta deras lidande.  Jag hoppas också att media berättar om denna sjukdom bland vargarna så att asfaltsfolk och betongboende får inblick i detta lidande för djuren.
Jag hoppas de publicerar bilder på skabbangripna djur, för det är riktigt otäckt att se hur huden är avpälsad och sårig som en uttorkad mark av sprucken lera.
En varm hälsning till alla jägare som lägger ner så mycket tid på vargjakten.
Yvonne Ekman
Rockhammar

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: 
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.