fredag 29 mars

Opinion

Någon anledning att senarelägga jakttiden på tjäder, orre och ripa finns inte. Det som ska senareläggas är istället jakten för utländska jägare, anser Johan Forsner. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Senarelägg utländska jägares jakt istället”

Jag håller med Reino i hans insändare Senarelägg jaktstarten på skogshöns om att många jägare är heligt förbannade, men de är det av andra anledningar än vad han beskriver.

Någon anledning att senarelägga jakttiden på tjäder, orre och ripa finns inte. Det som ska senareläggas är istället jakten för utländska jägare som står för 60–80 procent av jaktmandagarna de första veckorna på fjället.
Sedan vänder många av dessa ned mot skogslandet och jagar fågel där.
Det som händer är att svenska jägare avstår jakten till fjälls första veckorna för att man inte får plats, eller för att man helt enkelt är fruktansvärt less på trängseln som blir inom vissa områden.

Skyttelinjer
När sedan älgjakten drar igång så syns det skyttelinjer längs grusvägarna där fågeln drivs mot skyttarna. Och det är inte svenska jägare som jagar fågel på detta vis. Detta sätt skapar en väldig irritation bland älgjägarna som oftast jagar på marker där de lever och bor.
Om jakten ska flyttas fram, så ska det vara för icke boende i Sverige. Efter älgbrunsten vore ett lämpligt datum för utländska jägare att komma hit.
Sedan är det självklart att utländska jägare ska ha guide på fjället, och denna guide ska tala svenska. En guide måste kunna kommunicera med lokalbefolkningen och renskötaren på fjället.
Johan Forsner


Senarelägg jaktstarten på skogshöns

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.