tisdag 25 april

Opinion

Publicerad 9 mars 2017 - 13:51

Debatt

Natur- och ekoturismen är en av landsbygdens möjligheter till fortsatt försörjning, nya jobb och regional tillväxt, anser skribenterna. Foto: Kenneth Johansson

”Regeringens beslut kan ge nya jobb på landsbygden”

Svenska Ekoturismföreningen anser att regeringens beslut om viltförvaltningsdelegationerna förbättrar utsikterna att skapa nya jobb på landsbygden.

Regeringens beslut att utöka viltförvaltningsdelegationerna med två ledamöter har fått skarp kritik från främst Svenska Jägareförbundet, som påstår att beslutet rubbar balansen mellan olika intressen.

Vi menar att regeringens beslut synliggör landsbygdens turismnäring och är ett erkännande av viltturismens potential. Jakt- och viltskådningsturism skapar redan i dag viktiga jobb på landsbygden.

Ungefär halva jägarkåren är per definition jaktturister när de reser bort eller övernattar i samband med jakt, men många fler jobb kan skapas runt Sveriges viltstammar.

När det gäller kritiken om en rubbad balans mellan olika intressen kan Ekoturismföreningen konstatera att redan i dag har de flesta ledamöterna ett stort intresse för vilt, jakt och skog. Det är därför de har tilldelats en plats i viltförvaltningsdelegationerna och vi har svårt att se att två nya ledamöter i grunden förändrar detta.

 

Kan vara jägare

När det gäller framtida företrädare för lokal natur- och ekoturism vill vi också klargöra att viltturism handlar om allt ifrån bäversafari till ansvarsfull björnjakt.

Några av våra framtida företrädare kan mycket väl vara jägare, flera kommer vara markägare, några kanske kombinerar viltturism med fårskötsel och i framtiden hoppas vi få se mer samverkan mellan rennäring, fäbodsbruk och viltturism.

Svensk besöksnäring växer och natur- och ekoturismen är en av landsbygdens möjligheter till fortsatt försörjning, nya jobb och regional tillväxt.

Vild och vacker natur i allmänhet och vilda djur i synnerhet är turismmagneter som stärker vår attraktionskraft både här hemma och på internationella marknader.

Hur resursen vilt kan bidra till fortsatt tillväxt runt om i Sverige och växande exportintäkter, kommer därför vara vårt fokus i viltförvaltningsdelegationerna. En ambition som vi tror delas av många av landsbygdens markägare och jägare.

 

Extra intäkter

Vägledande för vårt arbete kommer vara den vision som Naturvårdsverket formulerade i sin nya strategi för svensk viltförvaltning – nämligen ”en viltförvaltning i balans gör att alla kan uppleva viltets värden.”

Delegationerna ska alltså balansera och prioritera mellan olika verksamheter och intressen för största möjliga samhällsnytta till gagn för landsbygden, biologisk mångfald och Sveriges befolkning i stort.

Vi vill även verka för att natur- och ekoturism blir ett smörjmedel som luckrar upp fastlåsta positioner, och där nya konstellationer kan skapas utifrån professionella affärsidéer.

Under de senaste åren har vi visat hur vargturism kan förenas med fåruppfödning, hur viltskådningsföretag skulle kunna samverka med jaktlag och hur vildsvinssafaris kan ge extra intäkter till bygdens gårdsbutiker.

 

Samtal

Svensk landsbygd behöver inte nya uppslitande politiska strider, utan samtal om och resurser till för att utveckla vår viltturism tillsammans med jägare, markägare, fårskötare, livsmedelsförädlare, gårdsbutiker och andra goda krafter.

En sådan uttalad jobb- och företagssatsning på landsbygden, över de politiska blockgränserna och vargdebattens skyttegravar, hoppas vi därför blir regeringens nästa initiativ på det här området.

 

Per Jiborn, generalsekreterare i Ekoturismföreningen

Leif Öster, styrelseledamot i Ekoturismföreningen

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Tio frågor
  Vad kan du om våra predatorer?
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Viltrecept
  Vilt, klimatsmart och gott
  Podcast
  Landets största podcast om jakt
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag
   • Ett fantastiskt vilt!
Foto: Kenneth Johansson

   Samtidigt på JaktPlay