onsdag 17 april

Opinion

Svensk viltförvaltning står inför stora utmaningar. Därför behövs en ny jakt- och viltmyndighet som tar ett helhetsgrepp om förvaltningen, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Ny viltmyndighet fördröjs i utredningar”

Svensk viltförvaltning behöver nya förutsättningar för framtiden. Därför behövs en ny viltmyndighet som tar ett helhetsansvar för jakt- och viltförvaltningen, skriver riksdagsledamot Åsa Coenraads (M).

Det svenska landskapet har förändrats avseende förutsättningarna för att bedriva en väl fungerande viltvård.

Vissa arter har etablerat sig starkare än tidigare och andra arter är på nedgång.

Gruppen sällanjägare blir allt större och förutsättningarna för människor på landsbygden har förändrats över tid då flyttströmmen till storstäderna ökat.

Det saknas dessutom ett modernt helhetsgrepp kring frågor som rör jakt och viltvård.

 

Ny myndighet föreslogs

Åsa Coenraads (M). Foto: Riksdagen

Alliansens tillsatte 2012 en utredning om framtidens jakt som kom att kallas för jaktlagsutredningen. En utredning som skulle ta det helhetsgrepp som behövs för framtiden, en utredning som av många varit efterlängtad.

I det delbetänkande som kom 2013 föreslås en ny myndighet med helhetsansvar för viltförvaltning och jaktfrågor. Den nya myndigheten skulle göra det enklare att få en god överblick och en balans mellan olika intressen.

När den socialdemokratiska regeringen tillträdde 2014 valde de att avsluta även denna utredning innan den var klar med hänvisning till egna planer.

 

Regering utan plan

Nu har det gått mer än två år och regeringen står fortfarande utan plan för hur framtiden inom viltförvaltningen ska se ut.

Åtgärder lyser fortfarande med sin frånvaro, om man inte räknar den proposition om utfodring som var så slarvigt skriven att riksdagen skickade tillbaka den till regeringen för omarbetning.

 

Regeringen har i mer än två år sagt att de ska göra något för jakten, men åtgärderna lyser med sin frånvaro.

Den plan de efter valet 2014 sa sig ha verkar inte genomförbar och det är kanske inte så konstigt med tanke på att ett av regeringspartierna gör allt vad de kan för att urholka äganderätt och minska inflytande för skogsägare och jägare att förvalta viltet på ett ansvarsfullt sätt.

 

Frågorna begravs

Under riksmötet 2014/15 tog miljö- och jordbruksutskottet ett utskottsinitiativ som fick stöd av en majoritet i riksdagen, om att regeringen snarast ska inrätta en ny myndighet med ansvar för viltförvaltning och jaktfrågor.

Regeringen har ännu inte bemött dessa tillkännagivanden. Enligt regeringen bereds frågorna fortfarande.

Det framstår även som att regeringen hyser en ovilja mot att göra vad riksdagen har tillkännagivit och hellre begraver denna för jakten och viltvården viktiga fråga genom att hänvisa till behov av långa utredningstider på regeringskansliet.

 

Minister undviker att svara

Under tiden som frågan om ny jaktmyndighet bereds ställer vi fråga efter fråga till miljöminister Karolina Skog (M), som undviker att svara in i det längsta.

På frågan om vad som händer med viltförvaltningsdelegationerna kom det mycket förvånade beslutet den 23 februari 2017 om att minska skogs- och markägarintressena samt jägarnas representation och istället ge miljö- och naturvårdsintresset ökat inflytande.

Regeringen tar med andra ord ytterligare ett steg mot att urholka äganderätten bakvägen med Miljöpartiet i spetsen.

 

Åsa Coenraads (M)

Riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.