fredag 29 mars

Opinion

Debatt: ”Naturvårdsverket utelämnar jägare i viltstrategi”

Jägarna är en förutsättning för att Naturvårdsverkets viltstrategi ska kunna nå framgång, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Naturvårdsverkets viltstrategi som presenterades under Almedalsveckan har förutsättningar att nå framgång. Tyvärr har ordet jägare i stort sett utelämnats i strategin.

Att främja brukandet av vilt som resurs är en vision som Sverigedemokraterna ser positivt på. Vi vill öka tillgängligheten för att få fler att äta viltkött.
Vi ser en ökad kunskap om vilt som livsmedel som ett steg i rätt riktning för att kunna marknadsföra viltkött som hälsosam klimatsmart mat.

Förutsättningar finns
Viltet har stor potential att nå fler om vi lyckas förändra attityderna kring jakt och viltkött. Att äta vilt ska kunna vara en självklarhet och inte som idag ett exotiskt inslag.
Vidare är skadeförebyggande åtgärder, en tydlig och förutsägbar förvaltning och aktivt samarbete med andra länder viktiga punkter som Sverigedemokraterna ser positivt på.

Jägare saknas
Ett ord som tyvärr nästan helt utelämnas i strategin är jägare. Jägarkåren besitter en kunskap som är oumbärlig för svensk viltvård, men om detta talas det tyst om.
Endast en gång nämns ordet jägare i Naturvårdsverkets strategi. Ska viltförvaltningen byggas på kvalitetssäkrad kunskap som strategin nämner, ja då kan inte jägarnas roll förringas, den är snarare en garanti för denna måluppfyllelse.
Sverigedemokraterna ser med spänning fram mot och kommer nogsamt att följa och styra kosan mot en hållbar utveckling inom viltstrategins ramar.
Runar Filper (SD), riksdagsledamot
Jaktpolitisk talesman

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.