söndag 30 april

Opinion

Publicerad 3 december 2015 - 08:31

Debatt

”Lita inte på Polismyndigheten i vapenfrågor”

Foto: Lars-Henrik Andersson

Peter Thorsell, sakkunnig i vapenfrågor inom Polismyndigheten, säger i SVT att jägare inte alls ska oroa sig över EU:s föreslagna ändringar i vapendirektivet. Skälet är att skärpningarna enligt honom inte alls berör jaktvapen, eller i varje fall inte i speciellt hög utsträckning. Den som tillmäter Thorsell goda intentioner i frågor som rör vapen misstar sig emellertid grovt.

Peter Thorsell har under tre år inte kunnat hantera vare sig den absurt restriktiva tillståndsgivningen för enhandsvapen för målskjutning eller de ibland årslånga handläggningstiderna för denna i Västra Götaland. 
Där kör man sitt eget race, kort uttryckt. Som ordförande i en av Västsveriges större pistolskytteföreningar vet jag mycket väl vad jag pratar om. 
Det har varit och är mycket förvånande att detta får fortgå i ett land som aspirerar på demokrati och rättssäkerhet, men så illa är det faktiskt.

Sportskytte motarbetas
Företrädare för Polismyndigheten, centralt och i Västra Götaland, har därtill aktivt – och vad jag förstår, på eget bevåg – motarbetat både IPSC och pistolskytte under flera års tid. 
Jag har själv hört företrädare för dåvarande Rikspolisstyrelsen säga att man ”fokuserar” på att neka licenser för de halvautomatiska gevär som förekommer i det dynamiska skyttet, trots att dessa är helt lagliga i Sverige. Detta sas på ett möte i Göteborg 2014, där företrädare för skytteföreningar var inbjudna.
Detta sker trots att det är väl belagt att legala vapen som ägas av jägare och sportskyttar inte utgör några problem i Sverige. Polismyndigheten verkar vilja minska dessa i alla fall. Vem har gett Peter Thorsell det uppdraget? 

EU-förslag lovordas
Nu ger man sig på de vapen som används i det dynamiska skyttet och lovordar på machiavelliskt manér EU:s förslag, som spelar Polismyndigheten rätt i händerna. ”Det är inte er vi vill åt, utan de andra, de dumma sportskyttarna”. Vem kan vara förvånad?
Nu är jag inte intresserad av att skjuta dynamiskt gevär. Men att Svenska Jägareförbundet gör gemensam sak med skytteförbunden är både glädjande och viktigt. 
Nästa gång Peter Thorsell får för sig att göra tummen upp för något påfund från EU för att få bort något vapen han anser är för farligt kan det vara min älgstudsare som är ett ”prickskyttegevär med militärt ursprung, extremt lång räckvidd och stor eldkraft”.

Johan Feldtmann
Jägare och pistolskytt
Vänersborg

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Debattredaktionen

debatt@svenskjakt.se

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Viltrecept
  Vilt, klimatsmart och gott
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Tio frågor
  Vad kan du om våra predatorer?
  Podcast
  Landets största podcast om jakt
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • På måndag inleds vårjakten på råbock i delar av landet. Ska du ut och göra ett försök med bockarna? #jakt #svenskjakt #vårjakt #vårbock
   • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!
   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!

   Samtidigt på JaktPlay