torsdag 28 mars

Opinion

Debatt: Landsbygdsministern: ”Korrekt utfodring ska tillåtas”

Majoriteten av alla de som utfodrar vilt sköter det på ett utmärkt sätt. Men det finns de som inte gör det och syftet med ändringen i jaktlagen är att kunna hantera utfodringens negativa effekter.

Utfodring av vilt, främst klövvilt som vildsvin och hjort, har blivit vanligare under senare år. Till skillnad från tidigare förekommer utfodringen nu året runt trots att det finns naturligt foder att tillgå. Detta skapar problem och det är dessa problem vi vill komma tillrätta med.
Den svenska vildsvinsstammen har under de senaste 30 åren vuxit från några hundra individer till cirka 200.000 i dag. Trots omfattande jakt är tillväxten av vildsvin omkring 30 procent per år, vilket motsvarar en fördubbling av antalet vildsvin på tre år.

Omfattande skador
De växande viltstammarna har lett till omfattande skador på jordbruket och skogsbruket. Under 2014 förstördes totalt 42.700 ton spannmål enbart av vildsvin. 37,5 procent av de lantbrukare som odlar spannmål, trindsäd eller oljeväxter hade viltskador på en eller flera grödor.
Det har även lett till fler trafikolyckor. Under 2015 inträffade drygt 4.200 olyckor där vildsvin var inblandade. De samhällsekonomiska kostnaderna till följd av olyckorna är stora och de som är med om en sådan olycka riskerar att skada sig allvarligt.

Regeringen reglerar
Regeringen vill kunna reglera omfattningen av de skador som viltet orsakar och begränsa antalet viltolyckor i trafiken.
Exakt hur regleringen kommer se ut är ännu inte klart, men syftet är självklart inte att begränsa till exempel fågelmatning, saltstenar eller viltåkrar. Inte heller ska utfodring begränsas när det behövs för att hjälpa viltet under vinterperioder då det kan ha svårt att hitta föda. 
Eftersom någon närmare reglering av utfodring saknas i jaktlagstiftningen i dag är regeringens syfte att skapa förutsebarhet och tydligare regler. Utfodring ska alltså även tillåtas i fortsättningen men hänsyn måste tas till de skador viltet orsakar.

Minskade viltstammar
Om utfodring av vilt sker med för mycket foder eller på olämpliga platser kan jordbruk och skogsbruk drabbas av skador.
Utfordringen kan även leda till att vilt koncentreras till vissa platser, vilket kan innebära skador på grödor i närheten av utfodringsplatsen.
Om utfodring sker korrekt och i något mindre omfattning leder det till minskad mängd vilt och därmed till färre skador och viltolyckor, till minskade kostnader för samhället och för jord- och skogsbrukare.

Sven-Erik Bucht (S)
Landsbygdsminister

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.