torsdag 28 mars

Opinion

Debatt: ”Kommunen diskriminerar kvinnliga jägare”

I veckan rapporterade Sveriges Radio Halland om en kvinnlig jägare som nekades medverkan i ett jaktlag på grund av sitt kön. Markerna ägs av en stiftelse med Kungsbacka kommun som huvudman.

Att man som ny och marklös jägare har svårt för att komma in i jaktlag och möts av ett nej är inget ovanligt eller konstigt. Är ett jaktlag fullt så är det. Just den biten var heller inte det som fick ögonbrynen att höjas. Jakten arrenderades av en ”herrklubb” – inget konstigt det heller.
En klubb eller grupp oavsett medlemssammansättning ska självklart få arrendera. I det här fallet är det agerandet av Kungsbacka kommun som är anmärkningsvärt.
Kommunen utför vart tredje år en upphandling om arrendet på marken. Högst anbud vinner. Inga konstigheter. Men just i denna upphandling gäller inte någon hänsyn till jämlikhet eller andra etiska värderingar. Sådant som brukar vara grundläggande i övrig offentlig upphandling.
Hans Forsberg, ordförande i stiftelsen som har hand om den aktuella marken, ser inget konstigt i exkluderingen av just kvinnor. Det är högst anbud som vinner.
Jag kan inte låta bli att fundera på om hans åsikt om högst anbud vinner hade varit den samma om man istället hade exkluderat någon på basis av hudfärg, religion eller sexuell läggning.

Talande test
I och med att detta uppmärksammats i media insåg jag att omvända aktiviteter användes som motargument. ”Får ni kvinnor ha kvinnoaktiviteter, så får män också ha aktiviteter bara för män.”
Och om ni läser ovan så är det inte det som är problemet, men jag tänkte passa på att upplysa om att Jakt med Q – JAQT, som Svenska Jägareförbundets kvinnliga nätverk heter – inte har som mål att kvinnor och män ska jaga skilda åt.
Under flera år har jag och mina kollegor inom nätverket fått höra att det är orättvist att bara kvinnor är välkomna på våra aktiviteter. Jämställdheten går till överdrift, får vi också höra.
I mitt län, Västra Götaland, har vi haft aktiviteter med blandat män och kvinnor, dock är de flesta fyllda med kvinnor. De brukar ha förtur och om platserna inte fylls är alla välkomna.
Vi gjorde även ett test i mitt län, detta efter kritik när det gällde en skytteaktivitet: ”Varför ordnas bara sådant för kvinnor?”
Sagt och gjort – vi ordnade en aktivitet där även män var välkomna. Ni kanske kan gissa hur många män som behövde hjälp med sitt skytte? Aktiviteten ställdes in på grund av alltför få anmälningar. En man anmälde sig. Trots högljudda rop om orättvisa.

Jakten är inte jämlik
Varför behöver vi då ett kvinnligt nätverk inom jakten? 6,3 procent av jägarna i Sverige är kvinnor. Jakten är långt ifrån jämlik. Vi som jobbar med nätverket kontaktas i stort sett dagligen av andra kvinnliga jägare som på olika sätt bemöts och behandlas dåligt. På skjutbanor, i jaktlag, i styrelser, vapenaffärer med mera.
Att de behandlas och bemöts illa är uteslutande på grund av deras kön. Inte nog med att man möts av detta vid personliga möten, så blir man även dagligen sexuellt trakasserade på sociala medier.
Nu ska vi inte utmåla jägarkåren som någon exceptionellt dålig grupp. Detta bemötande speglar hela samhället. Jägarna och jägarkåren är inte bättre eller sämre på något sätt.

Betydelsefullt nätverk
När jag möter dessa kvinnor i olika åldrar, och med olika mycket jaktlig erfarenhet, ser jag hur betydelsefullt vårt arbete med nätverket är. Man får en chans att förkovra sig i ny kunskap, stärka sitt självförtroende och ta säkra steg ut i jakten.
Tro det eller ej, men det finns många kvinnor som inte vågar åka till skjutbanan annat än vid JAQT:s aktiviteter. Många vågar inte ta det första steget och prova på en ny jaktform eller gå en utbildning. Detta av rädsla för att bemötas illa.

Angelica Johansson
Nationell samordnare för JAQT

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.