onsdag 26 april

Publicerad 14 mars 2017 - 10:38

Debatt

När vapendirektivet ska föras in i svensk lag måste regeringen föreslå en lagstiftning som inte försvårar för landets vapenägare, anser Sten Bergheden (M). Foto: Jan Henricson

”Jaga inte jägarna”

Jaga terroristerna, stryp deras tillgång till vapen och deras förmåga att sprida skräck och splittring i våra öppna samhällen – men jaga inte laglydiga jägare och sportskyttar, skriver moderaten Sten Bergheden.

Moderaterna har utnämnt Sten Bergheden till ny landsbygdspolitisk talesperson. Foto: Regeringen

Sten Bergheden (M). Foto: Regeringen

Hotet från den internationella terrorismen måste tas på största allvar. Attackerna i Paris, Nice, Bryssel, Köpenhamn, Berlin samt Istanbul de senaste åren är angrepp från krafter som hatar vårt sätt att leva.

Vi ska med kraft försvara det vi tror på – med såväl insatser i Sverige och genom ett samlat agerande i EU. Att vrida vapnen ur händerna på terrorister hör till de viktigaste insatserna. Det finns därför anledning att se över vapenlagstiftningen i flera av EU:s länder.

Men vapendirektivet ska också inriktas på just kampen mot terrorismen och inte på att försämra för exempelvis laglydiga svenska jägare och sportskyttar.

 

Illa genomtänkt

Moderaterna har genom hela arbetet med ett förändrat vapendirektiv varit tydliga och pådrivande för att laglydiga vapenägare inte ska drabbas av onödig byråkrati eller försämringar som inte löser problemen.

EU-kommissionens ursprungliga förslag var ovanligt illa genomtänkt och skulle ha medfört mycket negativa konsekvenser för vapenägare i hela EU utan att ha någon större påverkan på terroristernas tillgång till vapen.

Samtidigt har den svenska regeringens agerande varit mycket bristfälligt. I Europaparlamentet har företrädare för Miljöpartiet agerat för ännu hårdare krav, jämfört med vad EU-kommissionen föreslog.

I EU-förhandlingarna var det först när Moderaterna pressade regeringen som man faktiskt började agera för att värna de svenska jägarnas och sportskyttarnas intressen.

 

Välkomnar undantag

Genom aktivt agerande från bland annat Moderaterna har förslaget kunnat göras om. Den kompromiss som finns i dag har förbättrat förslagen, men vissa problem kvarstår, särskilt avseende sportskyttet.

Därför välkomnar vi att det finns möjligheter till undantag från regeländringar som kan sätta käppar i hjulet för laglydiga vapenägare.

När vapendirektivet ska föras in i svensk lag måste regeringen föreslå en lagstiftning som inte försvårar för landets vapenägare. Vi vill vara tydliga redan inledningsvis: vi kommer inte att gå med på några försämringar för laglydiga jägare, sportskyttar eller vapensamlare.

Det vore mycket olyckligt om regeringen avstod från att utnyttja rätten till undantag som därmed till exempel skulle rycka undan mattan för det svenska sportskyttet.

 

Stryp tillgångar

Redan i dag är det många laglydiga vapenägare som stöter på problem i sin kontakt med Polisen, till exempel långa handläggningstider för licenser. Det är oacceptabelt. Moderaterna har därför drivit på för snabbare licenshantering.

Att det finns utrymme för förbättring i flera EU-medlemsländers lagstiftning är tydligt. Men vägen för att komma till rätta med problemen är inte att ge sig på laglydiga medborgare.

Jaga terroristerna; stryp deras tillgång till vapen och deras förmåga att sprida skräck och splittring i våra öppna samhällen – men jaga inte laglydiga jägare och sportskyttar.

 

Sten Bergheden (M)

landsbygdspolitisk talesperson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Podcast
  Landets största podcast om jakt
  Tio frågor
  Vad kan du om våra predatorer?
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Viltrecept
  Vilt, klimatsmart och gott
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret

  Mest läst

   Svensk Jakt på Instagram

   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag
   • Ett fantastiskt vilt!
Foto: Kenneth Johansson

   Samtidigt på JaktPlay