fredag 19 april

Opinion

Debatt: ”Gör om och gör rätt för säkerhetens skull”

Gör om och gör rätt, uppmanar debattören de ansvariga för säkerhetsföreskrifterna på våra jaktskyttebanor. Foto: Jan Henricson

Jag är medlem i en jakt- och sportskytteförening som är helt beroende av de 600 medlemmarnas delaktighet och arbete för att driva verksamheten. Som alla vet är det ett fåtal som ställer upp när det gäller arbete, de tror det räcker med att betala en liten medlemsavgift. Och så är det ju i alla föreningar, mer eller mindre.

I år gick tiden ut för vårt skyttetillstånd. Vi satsade mycket arbete för att få ett förnyat tillstånd, men det visade sig inte vara så lätt.
Säkerhetsföreskrifterna, de så kallade SÄKb, är helt obegripliga på många punkter med flera sakfel och räknefel. Som tur är har vi medarbetare som lagt ned hur mycket tid och arbete som helst på att ringa och skriva till de som arbetat fram bestämmelserna, som var så krångliga att de lika gärna kunnat vara skrivna på kinesiska.

Gör om, gör rätt
Tack vare att polisens besiktningsmän – som var mycket intresserade och kunniga – gjorde en noggrann besiktning, ska vi genomföra vissa ändringar så snart det är möjligt. 
Jag vill uppmana dem som utarbetar SÄKb att tänka och skriva så att det är logiskt för normalbegåvade att förstå reglerna för hur det ska vara på banorna för hagelskytte, pistolskytte, kula 50 meter, 80 meter samt för jaktstigsskytte och för inskjutningsbanor.
Det ska inte vara som nu, ett hopplock och blandning hit och dit, med hänvisningar till olika paragrafer här och där.

Sök rätt kunskap
Det ska vara klara och angivna direktiv för varje skjutgren med de mått på vallar i meter och avstånd som krävs och vilka material som får användas.
Detta är det minsta man kan begära av de som sitter och bestämmer. Har ni inte kunskapen som krävs, får ni göra som andra och skaffa den utanför era egna led. 
Säkerheten på våra skjutbanor med allt vad det innebär är mycket viktiga frågor. Då duger det inte att som nu sitta och spekulera och hitta på. Sådant har vi fått nog av i både kostnader och arbete.
Per Halvordsson
Färgelanda

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.